Hlavní obsah

Bryanta čeká první slyšení u soudu

EAGLE

Basketbalistu Kobeho Bryanta čeká dnes v šest hodin večer místního času první slyšení před soudem v americkém městě Eagle ve státě Colorado, který rozhodne o jeho obvinění ze znásilnění devatenáctileté pracovnice hotelu. Dnešní jednání, které se dostane do přímého přenosu televizních stanic v Americe, by mělo trvat jen několik minut.

Foto: ČTK

Kobe Bryant spolu s manželkou Vanessou při tiskové konferenci v Staples Centru v Los Angeles.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Bryant, jenž považuje intimní styk s údajnou obětí za oboustranně dobrovolný, pouze vyslechne obvinění a bude seznámen se svými právy i s trestem, který mu hrozí. Toto projednávání obvykle trvá zhruba dvě minuty, kvůli televizním štábům však bude zřejmě delší. "Každý chce vidět show a vypadá to, že nějaká bude," soudí Craig Silverman, bývalý prokurátor v Denveru a nyní člen týmu obhájců.

Ten se bude společně se svými kolegy zřejmě snažit poukázat na nedostatek důkazů a dosáhnout zamítnutí obžaloby již v předběžném slyšení. To by však znamenalo, že by se už dnes u soudu objevily důkazy, které by minimálně silně poškodily pověst sportovce až dosud považovaného za morální vzor.

Cuban: NBA může na případu vydělat

Podle expertů je však navíc velmi nepravděpodobné, že by byl tento pokus Bryantových obhájců úspěšný a případ se tak zřejmě dostane před porotu. Pokud by byl čtyřiadvacetiletý basketbalista uznán vinným, může být odsouzen na čtyři roky vězení až doživotí a dostat pokutu až 750.000 dolarů.

Zajímavý postoj k případu zaujal vlastník Dallasu Mavericks Mark Cuban. V úterý prohlásil, že vedení NBA nemůže Bryantovi jakkoliv pomoci, ale může na celé události vydělat. Hráč Los Angeles Lakers by totiž po svém návratu na palubovky mohl do hlediště přilákat i fanoušky, kteří se až dosud o basketbal nezajímali.

Komisionář americké profesionální soutěže David Stern však jeho úvahy vzápětí ostře zkritizoval. "Jakékoliv myšlenky, že by NBA mohla mít z těchto obvinění nějaký ekonomický nebo reklamní zisk, jsou nesprávné a neslušné," uvedl v oficiálním prohlášení Stern.

Reklama