Hlavní obsah

Dopujícím cyklistou na Tour byl Španěl Llorente

Informace španělského sportovního deníku Marca, že utajovaným dopingovým hříšníkem letošního Tour de France je Javier Pascual Llorente ze stáje Kelme, potvrdil sám jezdec. Dvaatřicetiletý cyklista byl pozitivně testován na hormon EPO po časovce jednotlivců 18. července.

Foto: ČTK

Nakonec se letošní Tour bez dopingového nálezu neobešla.

Článek

Kontrolní B-vzorek výsledek první zkoušky potvrdil. O pozitivním testu na zakázaný hormon, který zlepšuje okysličení krve a tím i svalů, pořadatelé informovali už v závěrečný den Tour, dosud ale nikdo neprozradil jméno odhaleného hříšníka.

Llorente: Jde o kampaň proti španělské cyklistice

Llorente v prohlášení, jímž potvrdil zprávy španělského listu, oznámil, že je nevinný, a zpochybnil způsoby, jakými pořadatelé testy provádějí. "Jsem klidný. Jedná se jednoznačně o francouzskou stíhací kampaň proti španělské cyklistice. Pozitivní výsledek vyvodili na základě francouzských metod kontrol, které nejsou dost spolehlivé a obsahují hodně chyb," vyložil svůj postoj k celé záležitosti.

Dodal, že týmový lékař Kelme jej dodatečně ujistil, že během Tour žádný prostředek se zakázanou substancí neužil. Jezdci týmu byli v průběhu Tour testováni celkem čtrnáctkrát, sám Llorente byl na kontrole třikrát.

Předčasná spokojenost

Pořadatelé věnovali během letošního ročníku proslulého závodu zneužití nedovolených látek velkou pozornost a testovali jezdce i v průběhu soutěže. Velká dopingová kontrola proběhla například během volného dne mezi 15. a 16. etapou.

Krev k odběru muselo dát šest nejlepších cyklistů - Lance Armstrong z USA, jeho německý rival Jan Ullrich, Kazach Alexander Vinokurov, Španělé Haimar Zubelida s Ibanem Mayem, italský jezdec Ivan Basso a dvacítka dalších jezdců. Tehdy všichni prošli a pořadatelé vyjádřili spokojenost nad tím, že závod je čistý.

Reklama

Související témata: