Hlavní obsah

Američanka Taorminová se představí na OH už ve třetím sportu

COLORADO SPRINGS

Američanka Sheila Taorminová se jako první žena v historii představí na letních olympijských hrách ve třetím různém sportovním odvětví. V roce 1996 v Atlantě získala zlatou medaili v plavecké štafetě, v Sydney skončila šestá při olympijské premiéře triatlonu, v němž startovala i před čtyřmi lety v Aténách. V srpnu v Pekingu bude devětatřicetiletá sportovkyně závodit v moderním pětiboji.

Článek

V americké nominaci, kterou ve středu oznámil národní olympijský výbor, je 596 reprezentantů. V Pekingu má o medaile bojovat 310 mužů a 286 žen, kteří budou obhajovat americké dominantní postavení z předchozích her v Aténách, kde USA suverénně ovládly medailovou bilanci.

Hlavní hvězdou výpravy je plavec Michael Phelps, šestinásobný vítěz z Atén, který hodlá zaútočit na rekordních osm zlatých medailí. O jeden titul by tak překonal bilanci slavného krajana Marka Spitze z mnichovského bazénu z roku 1972.

Torresová bude nejstarší účastnicí OH

Ostře sledovanou postavou v americkém výběru je i Phelpsova kolegyně Dara Torresová, která bude v 41 letech nejstarší účastnicí olympijských plaveckých soutěží v historii. Držitelka devíti medailí včetně čtyř zlatých se představí pod pěti kruhy už popáté, stejně jako cyklista George Hincapie a lukostřelec Butch Johnson.

Nejstarším členem americké výpravy je osmapadesátiletý jachtař John Dane, nejmladší je patnáctiletá Mary Beth Dunnichayová, která bude soutěžit v synchronizovaných skocích do vody s jen o něco málo starší Haley Ishimatsuovou.

Poprvé od roku 1904 se v objevili tři sourozenci. V taekwondu budou USA reprezentovat Mark, Stevene a Diana Lopezovi, na které bude v Pekingu dohlížet jako trenér jejich starší bratr Jean. Další sourozenecké dvojice v nominaci tvoří Venus a Serena Williamsovy (tenis), Keeth a Erinn Smartovi (šerm) a dokonce troje dvojčata Paul a Morgan Hammové (gymnastika), Cameron a Tyler Winklevossové (veslování) a Bob a Mike Bryanové (tenis).

Reklama

Související témata: