Hlavní obsah

Nejúspěšnější český žokej bojuje o život

PLZEŇ

V bezvědomí zůstává žokej Karol Šarina od nedělního pádu z koně v hlavním karlovarském dostihu Ceny Masise - Poháru Grandhotelu Pupp. Trojnásobný šampión mezi jezdci a dvojnásobný vítěz Českého derby leží na jednotce intenzívní péče neurochirurgické kliniky plzeňské fakultní nemocnice.

Foto: Internet

Nejúspěšnější český žokej současnosti Karol Šarina leží ve vážném stavu v plzeňské fakultní nemocnici. (ilustrační foto)

Článek

"Jeho stav je kritický a prognóza dalšího vývoje je nejistá," řekla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Šarinu v bezvědomí převezli v neděli lékaři sanitkou do karlovarské nemocnice a odtud okamžitě vrtulníkem do Plzně. První zprávy o jeho zdravotním stavu nebyly tak hrozivé, život jezdce podle nich nebyl ohrožen.

Několik set metrů po startu hlavního dostihu ze zatím z neznámých příčin v plné rychlosti upadl jeho kůň Arrows Pepe a katapultoval Šarinu ze sedla. Nehodu nezavinil podle dostupných informací žádný jiný účastník dostihu. Ležícímu jezdci se koně těsně za ním již nestihli vyhnout a minimálně jeden jej zasáhl kopyty. Podle některých informací žokej utrpěl zejména velmi vážné poranění hlavy a další zlomeniny hrudních obratlů a zlomeninu klíční kosti.

Ve vážném stavu i žokej Faltejsek

Šarina je nejzkušenějším a nejúspěšnějším ze současných českých žokejů. Jen půl hodiny před Cenou Masise vyhrál 376. dostih v kariéře a v historickém žebříčku vítězství v rovinových dostizích se dotáhl na čtvrtého Ferdinanda Minaříka staršího.

Ve velmi vážném stavu je také překážkový žokej Jan Faltejsek. Ten byl po těžkém pádu z koně Barcina při dostihu Premio Belfe od pátku hospitalizován na klinice v italském Meranu. S vážným poraněním páteře a dvěma zlomenými hrudními obratli byl v pondělí převezen do nemocnice v Praze-Střešovicích.

Reklama