Hlavní obsah

Šebrle nejprve nadační fond založil a pak mu sám věnoval milión

PRAHA

Desetibojař Roman Šebrle věnoval milion korun svému nadačnímu fondu, který letos v červnu založil. Rád by díky němu podporoval bývalé české úspěšné sportovce, kteří nemají možnost žít plnohodnotný život. Myšlenku fondu podporuje i několik dalších sportovních legend, například desetibojař Robert Změlík nebo bývalý hokejový brankář Petr Bříza.

Článek

Nadační fond Romana Šebrleho vznikl s myšlenkou pomoci starším sportovcům, kteří v minulosti úspěšně reprezentovali naši zemi a nyní jsou v zapomnění a někdy i na pokraji existenciálních možností. Cílů má organizace hned několik - ráda by pomohla se znovuzačleněním seniorů do aktivního života, poskytla jim zdravotní péči a v budoucnu by chtěla vytvořit jakési muzeum národní hrdosti, díky němuž by se čeští sportovci stali navždy nezapomenutelnými.

"Inspirovala mě dnešní politická scéna, která na olympioniky zapomíná. Sportovci v pětatřiceti na rozdíl od jiných profesí odejdou do sportovního důchodu a často nemají prostředky na plnohodnotný život. Proto jsem se rozhodl jim pomoci," uvedl zakladatel fondu desetibojař Roman Šebrle. Sám Šebrle předal na tiskové konferenci předsedovi správní rady fondu  Vlastimilu Rounovi jeden milion korun a celých dalších deset let bude touto částkou dále přispívat.

Olympiáda nádherným zážitkem

Pilotním projektem bylo zaplacení cesty světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové na olympiádu do Pekingu. "Když mi zavolal Robert Změlík, velmi mile mě překvapil, vůbec jsem to nečekala. Účast na olympijských hrách pro mě byla nádherným zážitkem. Jen jsem při finále žen na 800m doufala, že neuvidím, jak mi Jelimová bere rekord, ale ten naštěstí odolal," dodala Kratochvílová.

Spolupracovat s nadační fondem bude také bývalý olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík. "Líbí se mi, že Roman není pouhou figurkou, která by pro fond  sháněla jen sponzory, ale že i on sám se zapojil a věnoval své poctivě vydělané peníze."

Fond ve spolupráci s Českým olympijským výborem chce vytvořit seznam sportovců, kteří pomoc potřebují nejvíce. Kromě šeků Romana Šebrleho by finanční zdroje fond rád získal i formou dárcovských esmesek a veřejných sbírek.

Reklama