Hlavní obsah

Veslaři věří před MS nejvíc Synkovi s Dolečkem

PRAHA

Devět českých lodí se představí na mistrovství světa, které začíná už tuto neděli na kanále Idroscalo v Miláně. Největší naděje na medailový zisk má mladá posádka dvojskifu Ondřej Synek, Milan Doleček, vítězové letošního ročníku SP. Na šampionátu ovšem nepůjde jen o cenné kovy - v sázce jsou i místa v olympijské regatě.

Článek

Proto do Itálie jede sedm posádek s ambicemi dostat se do Atén nebo získat zkušenosti pro jarní dodatečnou kvalifikaci a dva skify v neolympijských lehkých vahách. "Obsazujeme všech šest olympijských kategorií v těžkých vahách mužů, v ženách bude o olympiádu bojovat Mirka Knapková na skifu," uvedl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Trenér: Mohou být první, ale taky pátí

I Panuška nejvíc věří Synkovi s Dolečkem, kteří ho během roku nadchli zejména vítězstvím v posledním závodě SP v Lucernu, kde o jedinou setinu porazili ve finiši Australany. Loni po vydařené sezóně skončili na MS pátí, letos už jsou definitivně pasováni na favority.

"Kluci můžou skončit první, ale když něco nevyjde, také třeba pátí. Horší už by to určitě být nemělo," tvrdil trenér mladé dvojice Milan Doleček starší. Jeho svěřenci se po náročné přípravě cítí dobře. "Trénink byl podobný jako dřív, akorát jsme zase starší, takže se to pořád stupňuje," přemítal Milan Doleček mladší. "Trenér na nás letos zkoušel vytáhnout sprinty na vodě, ale to se nám moc nelíbilo a trochu jsme se přitom pohádali," smál se při vzpomínce na přípravu Ondřej Synek, který za největší soupeře považuje lodě Francie a Austrálie.

O první velký úspěch se bude pokoušet i skifařka Miroslava Knapková, jíž loni po skvělé sezóně a triumfu ve Světovém poháru zabránila v účasti na šampionátu v Seville nemoc. "Tentokrát je Mirka zdravá, podobné komplikace jako před rokem snad nehrozí. Příprava byla velmi pestrá, byli jsme na kanále v Amsterdamu, v Račicích a v Praze. A taky čtrnáct dní ve Svatém Mořici," vypočítával kouč nadějné skifařky Tomáš Kacovský.

Chybět bude pouze dvojskif lehké váhy

Šanci dostat se do Atén měl mít i dvojskif lehkých vah Michal Vabroušek, Václav Maleček. Kvůli Malečkovým zdravotním problémům ale museli vynechat závod Světového poháru v Lucernu i následné mistrovství republiky. "Začali sice zase trénovat, ale poslední měření výkonnosti ukázalo, že posádka nemá moc šancí letos uspět. Olympijskou nominaci si zkusí vybojovat v dodatečné kvalifikaci příští rok na jaře," vysvětlil Panuška.

Do Itálie tak vyráží jen Vabroušek. Pojede skif lehkých vah, s nímž má dostatek zkušeností, podložený titulem mistra světa z roku 2000. "Michal tvrdě trénoval, takže má šanci uspět i v této kategorii," věřil na včerejší tiskové konferenci trenér Panuška.

Nominace veslařů na MS v Miláně
muži, skif: Chalupa, dvojskif: Synek, Doleček, dvojka bez korm.: Imre, Michálek, párová čtyřka: Kopřiva, Vitásek, Hanák, Jirka, čtyřka bez korm.: Strnad, Wiesner, Hlavička, Neffe, osma: Lesse, Gruber, Schindler, Makovička, Karas, Ventruba, Mašek, Litera, korm. Hejdušek, skif lehkých vah: Vabroušek.
ženy, skif: Knapková, skif lehkých vah: Nacházelová.

Reklama