Hlavní obsah

Valenta skočil v jednom saltu tři vruty

ŠTÍTY

Aleš Valenta opět pokročil v boji s gravitací o kousek dál. V akrobatickém areálu ve Štítech na Šumpersku se mu totiž jako prvnímu skokanovi podařilo udělat v jednom saltu tři vruty. Variantu svého zlatého olympijského skoku ze Salt Lake City, nazvanou Ledový dech, chce Valenta předvést i v sobotním závodu letní série SP.

Foto: Právo/Michaela Říhová

Aleš Valenta tleská výkonům svých kolegů z Eurotýmu akrobatických lyžařů

Článek

"Byla to strašná vrtule. Většina kluků, kteří jsou v akrobatickém lyžování na nejvyšší špičce, skáká maximálně dva vruty v jednom saltu a nejvýše dva a půl vrutu při skocích do vody. Tři vruty, to je něco absolutně nového," řekl bezprostředně po vydařeném pokusu spokojený Valenta.

"Nicméně mám za sebou teprve dva skoky, a je proto těžké odhadnout, jestli to bude moje tajná zbraň, či ne. Většina kluků nyní ví, že jsem to schopen skočit, a tato novinka se roznese velmi rychle," dodal.

První a druhé salto nekontrolované

Salto s trojitým vrutem vyžaduje podle Valenty notnou dávku zkušeností, jelikož akrobat při něm na čas ztrácí orientaci. "Pro nás je velmi důležité, abychom během skoku věděli, kde je zem a kde nebe. Při tomto skoku jsem ale první a druhé salto dělal naprosto poslepu a řídil se pouze citem. S výsledkem jsem spokojený, v technické části nás ale ještě čeká spousta práce," uvedl Valenta.

Na název Ledový dech otec pětitýdenního syna Denise přišel loni během zkušebních skoků. "I když bylo léto, tak mně během skoku jakoby zamrazilo v krku. Byl to pocit, který jsem nemohl nazvat jinak než ledový dech," podotkl akrobat.

Valenta, který v neděli ve švýcarském Mettmenstettenu vyhrál úvodní závod letní série Světového poháru, chce nový skok předvést i v sobotu, kdy se do Štítů sjede akrobatická špička na další díl této soutěže. "Uvidím, jak se bude závod vyvíjet. Plánuji ale, že Ledový dech budu v sobotu skákat," řekl Valenta.

Reklama