Hlavní obsah

VIDEO: Isinbajevová chce v Praze skočit světový rekord

PRAHA

V neděli večer přiletěla do České republiky největší hvězda Mítinku světových rekordmanů - Jelena Isinbajevová. Fenomenální ruská tyčkařka, která již šestadvacetkrát překonala světový rekord, se chce v Praze pokusit o další vylepšení historického maxima a věří, že jí k tomu čeští fanoušci pomohou. "Mám ráda, když mi lidé fandí a vyburcují mě," řekla Isinbajevová.

Článek

Nejlepší světová atletka loňského roku přijela do Prahy už v neděli večer a pomalu se bude připravovat na čtvrteční Mítink světových rekordmanů. V sobotu se ještě šestadvacetinásobná světová rekordmanka pokoušela v Birminghamu vylepšit své maximum. Nakonec ale ke svému pětimetrovému výkonu z Doněcku žádný centimetr nepřidala. Všechny tři pokusy na 501 cm byly neúspěšné, a tak Isinbajevové k vítězství stačilo 482 cm.

"Byla jsem po závodě v Doněcku unavená a hlavně emocionálně prázdná. Navíc jsem si při tréninku v Birminghamu lehce poranila odrazovou nohu. Teď už jsem ale v pořádku a připravená v Praze skákat," vyprávěla rodačka z Volgogradu.

Šestadvacetiletá atletka na Mítinku světových rekordmanů plánuje překonat svůj světový rekord a vylepšit tak i své maximum, které v České republice skočila, a to 466 cm. "Chtěla bych mít v každé zemi, kde jsem závodila, alespoň skok přes 490 cm. Tady v Praze bych se ale chtěla pokusit o světový rekord. Věřím, že mi k němu pomohou i čeští fanoušci. Mám ráda, když mi lidé fandí a vyburcují mě," řekla Isinbajevová.

Nejdříve se ruská tyčkařka pokusí překonat laťku ve výšce 501 cm. "Kdyby mi nevyšly dva pokusy na 501 cm, dám si laťku na 502 cm. Prostě pro štěstí," uvedla Isinbajevová. Pokud by se však dvojnásobné olympijské vítězce povedlo skočit 506 cm, byl by tento výkon považován za absolutní světový rekord.

Chce překonat Sergeje Bubku

V Praze tak fenomenální tyčkařka uzavře svou letošní halovou sezónu, protože na halové mistrovství Evropy se nechystá. Než ale začne s přípravou na letní sezónu, navštíví ještě Japonsko. "Po závodě odletím do Tokia za sestrou a synovcem, které jsem už rok neviděla. Poté, až se vrátím zpět do Ruska, začnu s přípravou na léto," plánovala Isinbajevová.

Na světovém šampionátu v srpnu v Berlíně by se pak potřetí chtěla stát mistryní světa. K tomu by letos ráda atakovala jackpot ve Zlaté lize a přidala další světové rekordy. Skvělá atletka se netají tím, že by chtěla překonat pětatřicet světových rekordů Sergeje Bubky. A co pak? "To je těžké říci, poté asi skončím a založím rodinu," prohlásila ruská závodnice.

Reklama