Hlavní obsah

Čeští atleti jsou na ME zatím osmí, Bába a Špotáková byli druzí

LEIRIA

České atletické reprezentaci patří po prvním dnu mistrovství Evropy družstev v Portugalsku osmé místo. O nejlepší výsledky se postarali druhými místy výškař Jaroslav Bába a oštěpařka Barbora Špotáková, jež opět nestačila na německou soupeřku Christine Obergföllovou. Třetí místa vybojovali koulař Antonín Žalský, diskařka Věra Cechlová a překážkářka Zuzana Hejnová.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková na atletickém mítinku Zlatá tretra v Ostravě - ilustrační foto.

Článek

Ve vedení je se součtem 164 bodů Velká Británie, která ale kvůli zranění na třetím úseku sprinterské štafety přišla o očekávané vítězství a má stejně bodů jako druhé Rusko. Třetí jsou Francouzi (159,5). Český tým má 129 bodů a náskok 18 na desáté Portugalsko, které je z dvanácti týmů na první sestupové pozici.

O jedno místo se rozrostla česká výprava pro mistrovství světa. Osmistovkařka Lenka Masná využila rychlý závod a časem 2:00,10 minuty si zlepšila osobní rekord o 1,23 sekundy. Čtyřiadvacetiletá atletka tím splnila mírnější limit pro start v Berlíně. S limitem B smí na MS jen jeden reprezentant, ale Masnou jen těžko letos některá z krajanek překoná. K přísnějšímu kritériu A, s nímž by měla účast definitivní, jí navíc chybí jen desetina. Rychlou osmistovku v Leirii vyhrála Ukrajinka Julia Krevsunová v letošním nejlepším světovém čase 1:58,62 minuty.

"Byl to hodně rychlý závod. Soupeřky byly vyrovnané a vzájemně jsme se tahaly," uvedla po závodu Masná. Měla na hodinkách nastavené mezičasy na 200, 400 i 600 metrů a zvukové signály se jí ozývaly později, což dávalo naději na podobný výkon. "A to mě ještě víc motivovalo. Cítila jsem, že mám ještě síly," prohlásila Masná.

Špotáková zvládla nová pravidla

Na prvním ME družstev se zkouší nová atletická pravidla a pořádně si je hned otestovala oštěpařka Barbora Špotáková. Po prvním přešlápnutém pokusu totiž musela v druhé sérii hodit tak daleko, aby to stačilo aspoň na šesté místo. Druhá polovina startovního pole totiž po dvou sériích končí. Špotáková situaci zvládla, hodila 65,89 metru a měla další dva pokusy k dobru v kapse. Ty se jí ale nevyvedly. Naopak Obergföllová vylepšila vlastní světové maximum na 68,59.

"Je to takové maximum, co jsem od sebe mohla dneska čekat. Chytila jsem nějakou střevní chřipku a byla jsem na umření," prozradila Špotáková. Celé dopoledne prý zvracela, nesedělo jí ani teplé počasí. "Jsem ráda za druhé místo a také mě těší, že jsem porazila (vítězku Zlaté tretry) Abakumovovou. Ta to evidentně dost těžce kouše, vypadala, že pukne," usmívala se olympijská vítězka.

Bába vyrovnal letošní maximum

Výškař Bába si vyrovnal letošní maximum 231 centimetrů. "Jsem rád, že jsem ustálil výkonnost. Na 231 cm mě trochu píchlo v kotníku, tak mi tolik nevadilo, že jsem měl potom jenom dva pokusy," řekl s odkazem na nová pravidla o maximálně čtyřech neplatných pokusech. "Hlavně, že jsem si nic neudělal," dodal Bába.

V koulařském sektoru se blýskl Žalský, který poslal více než sedmikilové náčiní do vzdálenosti 20,11 metru. Zlepšil si tak letošní maximum a k limitu A na MS v Berlíně mu chybí už jen 19 cm. Cechlové stačilo k třetímu místu hodit 60,50, zatímco Hejnová si v běhu na 400 metrů překážek zlepšila časem 55,29 letošní maximum o osm desetin.

Vylepšila si i splněný limit na MS na přísnější kritérium a k českému rekordu jí chybělo 23 setin. "Je to super čas. Je vidět, že jsem doteďka nebyla dost odpočatá a forma jde nahoru. Chci letos vylepšit rekord a tréninky ukazují, že mám na to běžet opravdu rychle," prohlásila svěřenkyně Martiny Blažkové.

Mistrovství Evropy družstev v atletice v Leirii (Portugalsko):
Celkově (po 21 ze 40 disciplín): 1. Velká Británie 164 bodů, 2. Rusko 164, 3. Francie 159,5, 4. Německo 158,5, 5. Ukrajina 155, 6. Polsko 153, 7. Itálie 140, 8. Česká republika 129, 9. Španělsko 116, 10. Portugalsko 111, 11. Řecko 111, 12. Švédsko 71.

Reklama

Související témata: