Hlavní obsah

Ragbista Lomu vynechá sezonu

Novozélandská ragbyová hvězda Jonah Lomu musí kvůli onemocnění ledvin vynechat podzimní mistrovství světa i nadcházející domácí sezonu. Nejpopulárnější a údajně i nejlépe placený světový hráč, jenž třikrát týdně podstupuje až šestihodinovou dialýzu a čeká na transplantaci, se podle médií definitivně rozhodl dnes.

Foto: internet

Jonah Lomu v typické akci - nedostižný pro soupeře

Článek

Osmadvacetiletý Lomu se v srpnu zkusil vrátit na hřiště, za Wellington však v přípravném utkání proti Taranaki odehrál jen poločas. Na své internetové stránce přesto příznivcům vzkázal, že nad nemocí zvítězí a bude hrát na mistrovství světa v Austrálii, které začne v říjnu.

Lomuovi před časem selhaly vinou vzácné nemoci ledviny. V dubnu musel přestat s tréninkem a lékaři začali zjišťovat, zda by mu mohli věnovat ledvinu příbuzní nebo přátelé. Podle odborníků však ragbista bude muset čekat možná až dva roky, než se objeví vhodný dárce. Hráčův manažer Phil Kingsley-Jones nicméně přes všechny potíže věří, že Lomuova mezinárodní kariéra bude pokračovat.

Novozélanďan zazářil na světovém šampionátu v roce 1995, kdy pomohl reprezentaci do finále a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Dosud nastoupil v 63 mezistátních utkáních a položil v nich 37 pětek.

Reklama