Hlavní obsah

Kofein vypadne ze seznamu zakázaných látek

LONDÝN

Se změnami přichází Světová antidopingová agentura (WADA), která připravuje nový celosvětový seznam nepovolených látek. Po dvouletém výzkumu a diskusích připravili experti renovovaný soupis zakázaných steroidů, stimulantů, prostředků krevního dopingu, narkotik a dalších drog.

Foto: internet

Na novém seznamu zakázaných látek by měl kofein chybět.

Článek

Mezi klíčovými doporučeními je vyřazení kofeinu a pseudoefedrinu, který je běžnou součástí léků proti nachlazení, z kategorie zakázaných preparátů. Pití velkého množství kávy a užívání běžných léků proti nachlazení tak už nebude stát sportovce účast na olympijských hrách a dalších soutěžích.

Kouření marihuany naopak bude i nadále považováno za doping, stejně jako užití preparátu modafinil, kterým odstartovala poslední dopingový skandál americká sprintera Kelli Whiteová na atletickém mistrovství světa a které ještě může Whiteovou připravit o dvě zlaté medaile ze šampionátu.

Seznam ještě musí schválit výkonný výbor WADA, který se sejde příští pondělí v Montrealu. Pokud ho přijme, vstoupí listina v platnost 1. ledna 2004 a bude závazná pro všechny sporty a země, které přijaly antidopingový kodex. Ten plně nahradí dosavadní seznam Mezinárodního olympijského výboru, který byl méně obsáhlý.

Reklama

Související témata: