Hlavní obsah

Rozhodnuto! V roce 2016 uspořádá Rio de Janeiro olympijský karneval

KODAŇ

Je dobojováno! Brazilské Rio de Janeiro zvítězilo v souboji o olympijské hry pro rok 2016 a celý svět se tak může těšit na bouřlivý olympijský karneval. V souboji dvou měst zůstal těsně pod vrcholem španělský Madrid.

Článek

Výsledek oznámil krátce před 19. hodinou šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Okamžitě vypukla radost vítězného brazilského tábora.

NA jihoamerickém kontinentu se olympijské hry odehrají vůbec poprvé. V součtu s fotbalovým šampionátem, který se v Brazílii odehraje o dva roky dříve, se mají temperamentní Jihoameričané na co těšit. Obě akce takového významu v rychlém sledu pořádalo v minulosti také Mexiko (1968 a 1970), Německo (1972 a 1974) a USA (1994 a 1996).

Rio de Janeiro se ucházelo o hry již popáté a jeho triumf nyní slaví zhruba 50000 lidí přímo na pláži Copacabana. Oslavy podobající se tradičnímu karnevalu mají probíhat v ulicích města celou noc.

Do boje o hry v roce 2016 se původně přihlásila i Praha, Baku a Dauhá, tato trojice ale neprošla kvůli řadě nedostatků do užšího výběru. Finálová čtveřice byla podle hodnotící komise MOV velmi vyrovnaná, což se odrazilo i na samotném hlasování.

V prvním kole dostal nejvíce hlasů Madrid (28), následovaný Riem de Janeiro (26), Tokiem (22) a vyřazeným Chicagem (18). Mezi bezmála stovkou volitelů nechyběl ani trojnásobný olympijský vítěz v oštěpu Jan Železný. Většina příznivců Chicaga pak zřejmě přešla na stranu brazilského kandidáta, neboť ten jasně vyhrál druhé kolo (46 hlasů), následovaný Madridem (29) a Tokiem (20). Finálové kolo bylo ještě jednoznačnější, Rio obdrželo více než dvě třetiny všech hlasů (66:32).

Nepomohl ani Obama

Největším překvapením volby zůstává vyřazení amerického Chicaga, kterému nepomohla ani podpora prezidenta Baracka Obamy. Chicago bylo velkým favoritem, místo toho ale MOV připravil Američanům šok, když je vyřadil hned v prvním kole. O chvíli později je následovalo Tokio.

"Můžete hrát skvělou hru, a stejně nevyhrajete," řekl v pátek ve Washingtonu po návratu z Kodaně americký prezident Barack Obama. Zároveň poblahopřál Riu de Janeiro a Brazílii k vítězství. Podotkl, že to je historická událost, protože Jižní Amerika ještě hry nehostila.

Výsledek prvních dvou kol šokoval tisíce příznivců v centrech Chicaga a Tokia, kteří sledovali volby na velkoplošných obrazovkách. "Nebyl jsem nikdy tak zklamán jako nyní. Je to jedna z nejsmutnějších věcí, které jsem kdy viděl," vyjádřil své pocity třiatřicetiletý prodavač z obchodu poblíž náměstí Daley Plaza, kde lidé dlouho nechápali, jak rychle zhasl jejich olympijský sen. S podobným výrazem zděšení opouštěl sál v Kodani šéf organizačního výboru Larry Probst. "Teď bez komentáře, vyjádříme se k tomu později," dodal konsternován.

V Kodani členové MOV zůstávají, v pondělí tam začíná kongres a přesně za týden se bude v dánské metropoli rozhodovat o programu her v Riu. Hlasovat se bude o všech 26 stávajících sportech a nově navržených, z nichž exekutiva doporučila ke schválení golf a sedmičkové ragby. Zároveň se bude volit prezident MOV a všeobecně se očekává, že svůj post obhájí Rogge.

Reklama