Hlavní obsah

VIDEO: Britský boxer Haye sebral ruskému obrovi Valujevovi titul

NORIMBERK

Britský boxer David Haye je novým mistrem světa v těžké váze organizace WBA. Ruského obhájce titulu Nikolaje Valujeva v Norimberku porazil na body. Valujev utrpěl teprve druhou porážku v 53. zápase mezi profesionály. ""Lidé o mně pochybovali, ale já jsem vyhrál. Valujev proti mě vypadal jako amatér," řekl po utkání Haye, který k vítězství došel i s poraněnou pravou rukou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Britský boxer David Haye (vpravo) zasazuje úder Nikolaji Valujevovi z Ruska

Článek

"Asi jsem si ji zlomil. Praštil jsem ho do hlavy a byla to nejtvrdší věc, co jsem kdy udeřil. Byla jako betonová zeď," přidal. "Stalo se to v úvodu druhého kola, takže od té chvíle jsem pravou ruku šetřil a boxoval hlavně levačkou. Ubral jsem nohu z plynu a šel na to chytře," dodal.

Hayeovi přisoudili vítězství po dvanácti kolech dva bodoví rozhodčí v poměru 116:112, třetí hodnotil zápas nerozhodně 114:114. "Dělala mi problém jeho rychlost. Rozdíl přes čtyřicet kilogramů byl hodně vidět," řekl Valujev. "Na to běhání jsem nebyl vůbec připraven. Bylo to jako maratón a to jsem nečekal," uvedl 213 centimetrů vysoký Rus.

Valujev: Je to zklamání 

Bývalý světový šampión v polotěžké váze Haye zvládl úspěšně svůj teprve třetí souboj po přestupu do královské kategorie, přestože jeho soupeř byl o 22 centimetrů vyšší a zhruba 50 kilogramů těžší.

Haye se prosazoval rychlými kombinacemi úderů a byl výrazně pohyblivější než jeho tradičně těžkopádný soupeř. Díky 24. vítězství v 25. profesionálním zápase se stal prvním britským mistrem světa v těžké váze od dob slavného Lennoxe Lewise, který před šesti lety ukončil kariéru.

V závěrečném kole hrozil Valujevovi dokonce knokaut, který mu nadmíru sebevědomý Haye před zápasem sliboval. "Poslední kolo rozhodlo. Je to zklamání. Mrzí mě, že jsem zklamal fanoušky," uvedl ruský boxer.

Reklama