Hlavní obsah

Italské tenistky podruhé v historii vyhrály Fed Cup

Italské tenistky podruhé v historii vyhrály Fed Cup. Nedostižné vedení 3:0 jim dnes ve třetí dvouhře finále s USA na antuce zajistila Flavia Pennettaová suverénním vítězstvím 7:5 a 6:2 nad Melanií Oudinovou. V nic neřešící čtyřhře ještě Italky přidaly čtvrtý bod a vyhrály celkově 4:0.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italské tenistky oslavují vítězství ve Fed Cupu

Článek

"Tyhle holky jsou neuvěřitelné, jsou jedním z nejlepších týmů italské historie. Málokterý sport dokázal vyhrát dva světové tituly během čtyř let," řekl kapitán Corrado Barazzutti po bouřlivých oslavách na kurtu. Kapitána hráčky nejdříve vyhazovaly do vzduchu, pak obíhaly vítězné kolečko a navzájem se polévaly vodou.

Jedenáctá hráčka světa Pennettaová na antuce v Reggiu Calabria porazila Oudinovou za necelou hodinu a půl. Americký tým tak v prvních třech zápasech finále Fed Cupu nezískal ani set.

Italky k triumfu ve finále nasměrovala v sobotu Pennettaová, když porazila Alexu Glatchovou 6:3 a 6:1. Ve druhém utkání, které bylo na dvě hodiny přerušeno kvůli dešti, pak Francesca Schiavoneová zdolala osmnáctiletou čtvrtfinalistku US Open Oudinovou 7:6 a 6:2.

Italky přepisují svoji historii

Týmovou soutěž vyhrál italský tým už v roce 2006, kdy porazil ve finále Belgii. "První titul byl mimořádný, ale tenhle druhý je nad očekávání. Holky přepisují italskou historii," zářil Barazzutti.

Za rozhodnutého stavu se už nehrála čtvrtá dvouhra a došlo rovnou na debl, v němž Sara Erraniová a Roberta Vinciová porazily 4:6, 6:3, 11:9 americký pár Liezel Huberová, Vania Kingová a stanovily konečné skóre.

Tahounky fedcupového týmu Pennettaová a Schiavoneová za sebou mají nejlepší rok v kariéře i na okruhu WTA. Pennettaová se v srpnu stala první Italkou v elitní desítce světového žebříčku, Schiavoneová zase v říjnu vyhrála Kremlin Cup v Moskvě s dotací milion dolarů. Na štědřeji dotovaném turnaji žádná Italka nezvítězila.

Američanky se oproti tomu musely obejít bez světové jedničky Sereny Williamsová a její sestry Venus. Týmovou jedničkou proto byla nezkušená Oudinová, které ve světovém žebříčku patří 49. místo.

Příští ročník Fed Cupu odstartuje 6. a 7. února a české tenistky, letošní semifinalistky, přivítají na domácí půdě Německo. V případě vítězství by mohly narazit právě na aktuální šampionky z Itálie.

Reklama

Související témata: