Hlavní obsah

Čermák s Mertiňákem získali deblový titul ve Valencii, Federer v Basileji prohrál

Česko-slovenská dvojice František Čermák, Michal Mertiňák získala titul na tenisovém turnaji ve Valencii a je blízko účasti na Turnaji mistrů. Třetí nasazený pár porazil v nedělním finále 6:4, 6:3 španělské duo Marcel Granollers, Tommy Robredo. Titul ve dvouhře získal největší favorit Andy Murray z Británie.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Deblová tenisová dvojice František Čermák (vpravo), Michal Mertiňák

Článek

Dvaatřicetiletý Čermák s o dva roky mladším Mertiňákem získali ve své první společné sezoně už pátý titul, po čtyřech antukových premiérový v hale na tvrdém povrchu. Deblový specialista Čermák si připsal 21. turnajový triumf v kariéře.

Česko-slovenský pár má po úspěšném týdnu ve Valencii velkou šanci, že korunuje sezonu účastí na Turnaji mistrů v Londýně. Díky nedělnímu vítězství má před posledním turnajem ATP v Paříži náskok 425 bodů na deváté, první nepostupové místo v žebříčku.

Ziskem šestého titulu v sezoně korunoval svůj návrat na kurty nejvýše nasazený Murray. Čtvrtý hráč světa, jenž kvůli poraněnému zápěstí nehrál téměř dva měsíce, ve finále porazil hladce 6:3, 6:2 Rusa Michaila Južného.

Federer v rodné Basileji čtvrtý titul za sebou nezískal

První tenista světa Roger Federer v rodné Basileji čtvrtý titul za sebou nezískal. V dnešním finále podlehl ve Švýcarsku turnajové dvojce Novaku Djokovičovi 4:6, 6:4 a 2:6.

Osmadvacetiletý Federer turnaji v Basileji vládl od roku 2006 a celkem si ve svém rodném městě zahrál o titul šestkrát. V hale, kde byl jako malý podavačem míčků, nezvládl finále ještě v letech 2000 a 2001, kdy nestačil na Švéda Thomase Enqvista respektive Brita Tima Henmana.

Djokovič, který v semifinále s českou jedničkou Radkem Štěpánkem odvrátil tři mečboly, si díky dnešnímu vítězství připsal čtvrtý titul v sezoně. Letošní bilanci s Federerem si dvaadvacetiletý Srb vylepšil na tři výhry a dvě prohry.

BASILEJ
Dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 4:6, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - B. Bryan, M. Bryan (2-USA) 6:2, 6:3.
VALENCIE
Dvouhra - finále:
Murray (1-Brit.) - Južnyj (Rus.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Čermák, Mertiňák (3-ČR/SR) - Granollers, Robredo (Šp.) 6:4, 6:3.

Reklama