Hlavní obsah

Nadal se pokusí na Turnaji mistrů sundat Federera z trůnu

LONDÝN

Stejně jako při finále tenistek i Turnaj mistrů rozhodne o tom, kdo bude na konci roku světovou jedničkou. Do Londýna jede jako král Švýcar Roger Federer, ale za určitých okolností ho může o post připravit Španěl Rafael Nadal.

Článek

V aktuálním žebříčku dvouhry má Federer před Nadalem relativně vysoký náskok 945 bodů, jenomže neporažený šampion z města nad Temží si na konto připíše 1500 bodů, takže Švýcar nemá nic jistého.

K jistotě, že zůstane první, musí Federer buď vyhrát všechny tři zápasy ve skupině, nebo uspět minimálně jednou a doufat, že Nadal Turnaj mistrů nevyhraje, což Španěl zatím nikdy nedokázal.

Federer už Turnaj mistrů v kariéře čtyřikrát vyhrál, ale ve skupině má letos domácího favorita Andyho Murraye, s kterým prohrál šest z devíti vzájemných zápasů, a nebezpečného Juana Martína del Potra. S Argentincem prohrál ve finále letošního US Open.

Pokud Federer dokáže vedoucí pozici udržet, pak se stane prvním tenistou od dob Ivana Lendla, který se dokázal na konci kalendářního roku vrátit do čela pořadí. Lendlovi se to povedlo v roce 1989, když ho rok předtím po vládě v letech 1985-87 sesadil Švéd Mats Wilander.

Federer byl první na konci roku v letech 2004 až 2007, ale loni po prohře ve finále Wimbledonu ho vystřídal jeho rival Nadal.

Reklama