Hlavní obsah

Baumrtová v novém rekordu sedmá mezi evropskými znakařkami

ISTANBUL

Simona Baumrtová doplavala v českém rekordu na znakařské dvoustovce sedmá na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Istanbulu. Další tři čeští reprezentanti skončili ve finále na desátých místech. V závěrečný den šampionátu padly další tři světové rekordy.

Článek

Znakařka Baumrtová už se v sobotu postarala o nejlepší český výsledek šestým místem na padesátce. Nyní přidala sedmé místo, když vylepšila národní maximum na 2:05,07. Spolu s ní se do elitní desítky probojovala i Lenka Jarošová, na finálové soupeřky však už nestačila.

Desáté místo obsadil také motýlkář Michal Rubáček, jenž na padesátce vylepšil český rekord jak v dopolední rozplavbě (23,04), tak v odpoledním semifinále (22,81). Ve finále rovněž pokořil hranici 23 sekund.

Překvapivou finalistkou byla na dlouhé polohovce Barbora Závadová. Teprve šestnáctiletá plavkyně dokázala v rozplavbě vylepšit jedenáct let staré maximum Hany Černé o půl sekundy na 4:35,52. Na mnohem zkušenější soupeřky už ve finále nestačila.

Svou desátou zlatou medaili na 100 metrů polohový závod nezískal Slovinec Peter Mankoč, přestože v sobotu vyhrál ve světovém rekordu suverénně semifinále. Dnes jej pokořil jak Chorvat Duje Draganja, tak Rus Sergej Fesikov.

Světové tabulky se přepisovaly hned třikrát zásluhou kraulařky Federiky Pellegriniové na dvoustovce (1:51,17), prsaře Daniela Gyurty na dvoustovce (2:00,67) a ruských znakařů Arkadije Vjatčanina a Stanislava Doněce. Ti se výkonem 48,97 sekundy podělili na stometrové trati o zlato a navíc o dvě desetiny vylepšili Vjatčaninovo světové maximum ze semifinále.

Doněc se stal se ziskem čtyř zlatých medailí hvězdou šampionátu, mezi ženami excelovala s pěti tituly včetně dvou štafet Nizozemka Inge Dekkerová

Reklama