Hlavní obsah

Štěpánek: Karlovič byl k poražení, ale nezvládl jsem to

MELBOURNE

Tenista Radek Štěpánek prohrál poprvé po dvou letech na grandslamovém turnaji hned v prvním kole. Na Australian Open v pondělí padl v pěti setech s chorvatským obrem Ivem Karlovičem 2:3 na sety a po utkání litoval nevyužitých šancí.

Foto: Mick Tsikas , Reuters

Radek Štěpánek skončil v Melbourne na raketě Chorvata Karloviče.

Článek

"Vyřazení hned v prvním kole samozřejmě mrzí, ale prohrál jsem to jednoznačně díky svým chybám a nikoliv kvůli tlaku soupeře," řekl Štěpánek spolupracovníkovi ČTK. V deštěm přerušovaném duelu prohrál po čtyřech hodinách boje a s Karlovičem poprvé v kariéře. "Ale byl dnes hodně k poražení. Měl jsem spoustu šancí, ale nezvládl jsem to. Z pěti setů jsem mohl dneska v klidu vyhrát čtyři," řekl tenista.

Tragédii z vyřazení daviscupový reprezentant nedělal. Po slibném úvodu sezony a finále v Brisbane ale čekal mnohem více. "Možná je to určité procitnutí do reality. Cítil jsem se opravdu dobře. Ale ještě mě letos čekají další tři grandslamové turnaje," uvedl Štěpánek směrem k antukové Paříži, hlavně ale k Wimbledonu a US Open.

"Šance na úspěch na sledovaných akcích pořád žije. Po hektických posledních měsících mám teď neplánované tři týdny volna," řekl. Vrátí se teď na Floridu, kde bude dohánět manko se svým koučem Petrem Kordou.

Déšť protáhl utkání na sedm hodin

V utkání s Karlovičem měl Štěpánek čtrnáct šancí získat podání soupeře, ale uspěl jen čtyřikrát. Hned v prvním setu to dokonce dokázal dvakrát, jenomže pak už se mu tolik nedařilo. "Ivo mi i přes svůj tvrdý servis dal hodně možností k prolomení jeho podání, ale tentokrát se mi to nepovedlo," pokrčil Štěpánek rameny.

V minulých letech nepříjemné horko letos vystřídal v Melbourne chlad a vítr. Utkání se kvůli tomu s přestávkami natáhlo na sedm hodin. "Nic příjemného to rozhodně nebylo, ale zápas mi to neprohrálo. Podmínky jsme měli oba stejné," řekl Štěpánek. "Ale bylo proto navíc obtížné udržovat se neustále v pohybu," dodal.

V hledišti měl Karlovič hlučné fanoušky a jedenáct z nich museli pořadatelé dokonce v průběhu utkání vyvést z areálu. Podle policie Chorvaté stáli na sedadlech a obtěžovali ostatní diváky. Jeden muž měl dokonce u sebe dvě světlice, které propašoval do ochozů. "Takoví fanoušci byli vyvedeni z areálu a nebudou vítáni zpět," citovala agentura AP Jocka Menzela z policie státu Victoria.

Reklama