Hlavní obsah

Házenkáři díky kanonádě Jíchy postupují na ME dále

WIENER-NEUSTADT

Čeští házenkáři zvládli poslední duel ve skupině na mistrovství Evropy proti Maďarsku. Svého soupeře v pátek zdolali 33:26 a díky tomu postoupili do dalších bojů na šampionátu. V Innsbrucku je čekají další tři silní soupeři - Německo, Polsko a Slovinsko.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Házenkář Filip Jícha se raduje z gólu, který vstřelil na mistrovství Evropy Maďarům

Článek

Po šesti letech dokázali čeští házenkáři vyhrát zápas na mistrovství Evropy a místo cesty domů zažijí stěhování do Innsbrucku. „Šli jsme proti Maďarům doslova na krev. Bylo to buď a nebo a dobře, že jsme měli takový hlad po úspěchu. Snad si tu radost i zasloužíme za to, co jsme v přípravě odvedli a hodně nás nakoplo zlepšení proti Francii,“ říkal v České televizi Jan Filip.

„Cítili jsme, že to můžeme dokázat, ale nechtěli jsme se nechat vystresovat významem zápasu. Vnutili jsme Maďarům náš styl, ve druhé půli už se nedostali do vedení a nám se dařilo jejich chyby trestat. Teď už věříme, že tady můžeme hrát dobrou partii s každým,“ doplnil do kamery nejlepší střelec reprezentace Filip Jícha.

Skvělý výkon Jíchy a Galii

Národní tým s fantasticky chytajícím Galiou a střelecky zářící hvězdou Kielu Jíchou, kterého nezastavila ani osobní obrana, získal během prvního poločasu slibné vedení (ve 23. minutě 13:8), ale soupeř hrající někdy až za hranou tvrdosti šňůrou pěti branek dotáhl skóre.

České mužstvo i přes nepřízeň tribun obsazených hlavně maďarskými fanoušky si po změně stran rychle vybudovalo nakonec klíčový šestigólový náskok, když se probuzenému Filipovi dařilo zakončovat z křídel i brejků.

Nejdůležitější bylo, že dál fungovala pečlivá obrana a Galia si přitom držel téměř padesátiprocentní úspěšnost zásahů. Klíčoví reprezentanti hráli úplně nadoraz.

V neděli je v Innsbrucku čekají Slovinci, v úterý s Poláky a ve čtvrtek s Němci.

Česká republika - Maďarsko 33:26 (14:13)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 5, Vítek 2, Mičkal, Zdráhala, Vraný 1, Kubeš, Piskač, Jícha 14/1, Filip 11/2, Sobol, Mráz, Stehlík, Hynek, Sklenák. Nejvíce branek Maďarska: Császár 7, Katzirz 4, Krivokapič 3/3, Törö 3. Rozhodčí: Olesen, Pedersen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 5/3 - 4/3. Vyloučení: 3:6. Diváci: 5500.
Další zápasy
Skupina D (Wiener Neustadt): Francie - Španělsko 24:24 (10:10), Česko - Maďarsko 33:26 (14:13).
Konečné pořadí: 1. Španělsko, 2. Francie, 3. Česko, 4. Maďarsko.
Skupina C (Innsbruck): Německo - Švédsko 30:29 (21:18), Polsko - Slovinsko 30:30 (12:13).
Konečné pořadí: 1. Polsko, 2. Slovinsko, 3. Německo, 4. Švédsko.

Reklama

Související témata: