Hlavní obsah

Házenkáři zdolali na ME Slovince. Po skvělé první půli uhájili těsnou výhru

INNSBRUCK

Házenkáři vstoupili do čtvrtfinálové skupiny mistrovství Evropy v Rakousku vítězně, když udolali Slovince 37:35. Základní kámen výhry položili v prvním poločasu, kdy koncertovali a přehráli soupeře o devět branek. Po přestávce však Slovinci uzobávali z českého náskoku a dostali se na dostřel, alespoň dvoubrankový rozdíl nakonec svěřenci Martina Liptáka uhájili.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Slovinec Zvizej a český házenkář Sklenák bojují o míč během utkání na ME v Rakousku.

Článek

Výhra nad Maďarskem českým hráčům zvedla sebevědomí a po přesunu na jih Rakouska předvedli hlavně v prvním poločasu skvělou házenou. V brance dal tentokrát asistent trenéra Jiří Míka před Galiou přednost Štochlovi a ten se mu odvděčil úžasným výkonem.

Slovinci vsadili od úvodu na osobní obranu na nejlepšího českého střelce Jíchu, ale on i spoluhráči se s tím dokázali srovnat. Od stavu 6:6 vyšlo Čechům, na co sáhli, a průběh poločasu zcela opanovali. Přidali patnáct branek, na což byli Slovinci schopni odpovědět pouze šestkrát.

Zářil nejen střelec Jícha, který parádně navázal na utkání s Maďarskem, ale i gólman Štochl, který přiváděl slovinské házenkáře k šílenství. "Nakoply mě chycené sedmičky v úvodu zápasu, dostal jsem se do pohody. To potom člověk chytne i rány, které by jinak nechytil," usmál se po zápase v rozhovoru pro Českou televizi český brankář.

Házenkář Filip Jícha skóruje proti Slovinsku.foto: ČTK/AP/Kerstin Joensson

Po přestávce už českému výběru docházely síly a soupeř toho dokázal využít. Předváděl běhavou házenou, hrálo se nahoru dolů. "Zbytečně jsme se navíc nechali vylučovat, to nás stálo hodně sil," komentoval druhou půli Jícha.

Ještě v 42. minutě vedl český celek o deset branek, ale poté se soupeři začaly dařit rychlé protiútoky. Střelecky se chytili Kavtičnik s Pajovičem a český náskok se začal pomalu drolit. Z vedení 34:26 bylo rázem 34:31 a Slovinsko vycítilo šanci. Liptákovi muži ovšem zabojovali a dramatický závěr zvládli.

"Na konci to už trochu smrdělo, ale máme dva body a to se počítá. Teď nás čeká Polsko, další silný mančaft. Už jsme s nimi letos hráli, byl to vyrovnaný zápas, myslím, že nejsme bez šance, musíme se vyvarovat vyloučení a předvést naši hru," podotkl v ČT k nadcházejícímu zápasu s Polskem Jan Filip.

S Poláky se reprezentační celek utká v úterý od 20:15, ve čtvrtek v 16:30 pak zakončí čtvrtfinálovou skupinu s Němci. Z innsbrucké skupiny jdou jen dva nejlepší do semifinále a třetí v tabulce si zahraje o konečné 5. místo. Česko minimálně láká přiblížení se osmé příčce z ME 2002.

První zápas čtvrtfinálové skupiny na ME
Česko - Slovinsko 37:35 (21:12)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 3, Vítek 3, Mičkal 2, Zdráhala, Vraný 3, Kubeš 1, Piskač, Jícha 12/2, Filip 7/2, Sobol, Mráz 1, Stehlík, Hynek 1, Sklenák 4.
Nejvíce branek Slovinska: Kavtičnik 8/5, Pajovič 5, Gajič, Zorman a Vugrinec po 4. Rozhodčí: Kaschütz, Reisinger (oba Rak.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 8/5. Vyloučení: 6:3. Diváci: 4500.
Další zápasy naší čtvrtfinálové skupiny: Německo - Francie 22:24 (10:12), Polsko - Španělsko 32:26 (13:9).

Reklama

Související témata: