Hlavní obsah

Pražské vysokoškolačky prohrály s Valencií i podruhé a jsou vyřazeny

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vypadly v osmifinále Evropské ligy po dvou zápasech. V dnešní odvetě doma podlehly Valencii 74:85 a po úterní prohře 70:81 byly vyřazeny. Na čtvrtfinále se naopak může těšit bývalá hráčka USK a česká reprezentantka ve službách Valencie Jana Veselá.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Evanthia Maltsiová z USK Praha při útoku na koš

Článek

České mistryně tak ani na třetí pokus nepřekročily první kolo play off. V letech 2007 a 2009 skončily na štítu favorizovaného Spartaku Moskva, pozdějšího vítěze nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Vysokoškolačkám se v odvetě od začátku začal rozplývat sen, že by sérii zdramatizovaly vítězstvím a souboj se přesunul k rozhodující bitvě na španělskou půdu. Valencie i na Folimance soustředěným a vyzrálým výkonem rychle dala jasně najevo, že nechce připustit žádné komplikace.

Pražanky stejně jako v úterý nezachytily nástup soupeře, vedení Valencie 10:2 ze čtvrté minuty je nahlodalo. Vedoucí tým španělské ligy využíval pod košem síly DeSouzové a Miltonové, opřít se mohl také o rychlou hru v poli, v níž vynikaly Valdemorová, Palauová a Montaňanová. Valencie si držela převahu i díky tomu, že ovládla doskok na obou stranách.

Zatímco Pražanky, které vypadaly po skvělém úvodu Valencie zlomeně, se nadřely na každý koš, Valencie rychlými kombinacemi a po bleskových kontrech sázela jednoduché body. Španělský tým nerozhodilo, ani když domácí Maltsiová s Elhotovou v polovině druhé čtvrtiny daly dvě trojky po sobě a USK se přiblížil na pět bodů. To bylo maximum, co se vysokoškolačkám povedlo. Valencie pak znovu odskočila dál si kontrolovala náskok, který se ve zbytku utkání pohyboval kolem desetibodové hranice. USK doplácel na nekoncentrovanost a hrubky v obraně, díky kterým Španělky pokaždé odpověděly na zásah USK.

Domácím nebylo nic platné, že ve druhém poločase už hrály vyrovnanou partii. Pomohl k tomu i nástup Bednářové z lavičky a bodový příspěvek nové posily Houstonové, která ve druhé půli nastřílela osm bodů. Valencie však nedopustila, aby její náskok byl menší než osmibodový a s přehledem dokráčela mezi nejlepších osm týmů soutěže.

Osmifinále Evropské ligy basketbalistek, druhé utkání:
ZVVZ USK Praha - Ros Casares Valencie 74:85 (12:24, 28:41, 51:64)
Nejvíce bodů: Elhotová 13, Whalenová 12, LeDréanová a Kublinová 11 - Miltonová 18, Palauová 14, Valdemorová 12, Snellová 11, De Souzaová 10. Rozhodčí: Mäntylä (Fin.), Kunošič (Bosna), Calik (Pol.). Trestné hody: 13/10 - 23/16. Fauly: 18:16. Pět chyb: 40. Whalenová (USK). Trojky: 8:5. Diváci: 400. Konečný stav série: 0:2.

Reklama