Hlavní obsah

Krasobruslení potřebuje skandály a pěstní souboje, říká olympijská vítězka

Podle olympijské vítězky ze Salt Lake City Jamie Saléové by současnému krasobruslení pomohlo více skandálů. Změnou v systému bodování zmizela kontroverzní rozhodnutí rozhodčích, což prý bere krasobruslení sledovanost. Populární Kanaďance navíc chybí rivalita mezi závodníky.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Dějiště krasobruslařských soutěží ve Vancouveru.

Článek

"Potřebujeme pár skandálů a pěstních soubojů," uvedla Saléová v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Jen si dělám legraci. Ale je pravdou, že o krasobruslení přestává být zájem. Je třeba udělat něco, aby znovu získalo popularitu," vysvětlila.

Právě Saléová a její manžel David Pelletier se postarali o jeden z nejzajímavějších příběhů olympijských her v Salt Lake City 2002, když v soutěži sportovních dvojic dodatečně získali zlatou medaili, kterou jim původně upřela francouzská rozhodčí Marie-Reine Le Gougneová. Mezinárodní olympijský výbor však její hlas kvůli zaujatému rozhodování anuloval a Kanaďany prohlásil za vítěze spolu s ruským párem Jelena Běrežná, Anton Sicharulidze.

Právě podobné případy by podle Saléové mohly pomoci získat krasobruslení ztracenou popularitu. "Nakonec to dopadlo lépe, než kdybychom zlato získali rovnou. Přineslo to nám i krasobruslení velkou popularitu. Lidé o tom hovoří ještě dnes," řekla Saléová, která bude na hrách ve Vancouveru působit jako spolukomentátorka.

Paradoxně ale právě jejich případ stál u zrodu nového bodovacího systému, který je pro fanoušky nepřehledný a tím pádem i nezajímavý. "Lidé vždy věděli, že bodování je neobjektivní, ale mohli se s ním ztotožnit a nesouhlasit s rozhodnutím rozhodčích. Ale tento systém nechápou. Je to takové nepřirozené a rozhodčí se v něm schovají. Náš sport to ničí," dodala.

Krasobruslení podle Saléové chybí i rivalita, která v nedávné době panovala například mezi Alexejem Jagudinem a Jevgenijem Pljuščenkem nebo Nancy Kerriganovou a Tonjou Hardingovou. "Chybí podobné kontroverzní vztahy, jako byly třeba mezi Nancy a Tonjou. Mnoho lidí si pamatuje právě jejich souboje a ne to, kdo získal medaili," připomněla událost z roku 1994, kdy byla Kerriganová těsně před olympijskými hrami fyzicky napadena na popud exmanžela rivalky Hardingové.

Reklama