Hlavní obsah

Šebrle bude závodit na HMS, na sedmiboj dostal divokou kartu

PRAHA
Aktualizováno

Roman Šebrle se zúčastní závodu sedmibojařů na březnovém mistrovství světa atletů v hale, i když jako mnohokrát předtím nedostal od Mezinárodní atletické gederace (IAAF) přímé pozvání na základě výkonnosti z minulého roku. Světový rekordman v desetiboji ale do katarského Dauhá odcestuje díky divoké kartě, kterou mu IAAF udělila.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Roman Šebrle odpočívá mezi disciplínami

Článek

Stejným způsobem se federace zachovala i k jeho velkému soupeři Američanovi Bryanu Clayovi, takže by znovu mělo dojít k souboji dvou tradičních vícebojařských rivalů. Pětatřicetiletý závodník pražské Dukly má zároveň šanci přidat k dosavadním pěti medailím, které v minulosti z HMS přivezl, další cenný kov. Asi největší cenu má jeho titul z roku 2004 v Budapešti, kde výkonem 6438 bodů vytvořil dosud platný evropský rekord a druhý nejlepší výkon všech dob.

Navázat na úspěchy ze slavného období však nebude jednoduché, protože pětatřicetiletý svěřenec Dalibora Kupky a olympijský vítěz z Atén přivezl z halového "světa" poslední medaili před čtyřmi roky z Moskvy, kde skončil třetí. Předloni ve Valencii mu solidně rozjetý závod překazilo svalové zranění.

Ta ho ostatně provázejí poslední sezóny, kdy musel vyklidit čelné příčky z velkých soutěžích i z vícebojařských tabulek. Výjimkou byl pouze bronz z loňského halového mistrovství Evropy v Turíně. Zdravotní komplikace se Šebrlemu nevyhnuly ani letos, a tak všestrannému atletovi, který se chce s kariérou rozloučit až v roce 2012 na londýnských olympijských hrách, přišla divoká karta vhod.

V Dauhá by se měl nejlepší český atlet poslední dekády a držitel všech dostupných titulů utkat kromě Claye i s nastupující vícebojařskou generací, která ovládla loňské mistrovství světa v Berlíně. Jsou to medailisté Američan Trey Hardee, Kubánec Leonel Suárez a Alexander Pogorelov z Ruska, které doplní jeho krajan Alexej Drozdov, Ukrajinec Oleksij Kasjanov a Bělorus Andrej Kravčenko.

Šampionát v Dauhá se koná od 12. do 14. března. Šebrle rozšířil českou výprava už na dvacet jmen, další limity mohou atleti splnit ještě na víkendovém mistrovství republiky, které se koná v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce.

Reklama