Hlavní obsah

Velkou okusí dva koně z ciziny

PRAHA

Listina účastníků 113. Velké pardubické České pojišťovny je jasná. Zůstalo v ní 19 koní. Dva jsou ze zahraničí: irský Mose Harper a zatím úspěšnější anglický Falcon du Coteau. Na rozdíl od některých minulých sezón se o zástupcích z ciziny nemluví jako o favoritech.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Favoritem ale bezesporu v neděli 12. října bude Registana. Hnědka, kdysi dovezená z Německa, letos vyhrála, co se dalo. Dvakrát triumfovala na prestižních dostizích v italském Meranu a jednou v kvalifikaci Velké. "Cestu za vítězstvím by jí snad mohl zkomplikovat jen pád nebo nějaký karambol," míní čtyřnásobný vítěz pardubického vrcholného dostihu Václav Chaloupka.

Oulehla spoléhá na Němce Gehma

Trenér Čestmír Olehla se může dočkat své první výhry ve Velké od dob slavného Železníka. Trumf má i v sedle Registany v podobě vítěze předešlých dvou ročníků - Němce Petra Gehma. Favorizovaná dvojice letos lehce udolala i loni prvního Maskula, který startoval v kvalifikaci, aniž by to bylo nutné. Po změně regulí má minulý vítěz účast jistou. Rošády v sedlech, které loni rozpoutaly div ne dostihovou válku, se tentokrát řešily bez viditelných emocí.

V minulém roce majitel později zraněného a utraceného Chalka Viktor Komárek obvinil Gehma, že mu nestoudně zběhl k Maskulovi. Letos jde protřelý německý žokej zase za lepším koněm. Tak jako Josef Váňa. Opustil sen o výhře na běloušovi a místo Kedona, s nímž byl loni třetí, osedlá dalšího adepta na přední příčky, minule druhého Decent Fellowa.

Loni bez zahraniční účasti

Loni nestartoval žádný kůň ze zahraničí, když jediný avizovaný Celibate nakonec nenastoupil. "Mají přijet v průběhu příštího týdne," nečeká Miroslav Petráň z pořádajícího Dostihového spolku komplikace s účastí cizinců. "Podle papírových předpokladů je Falcon du Coteau asi lepší, ale třeba irský kůň překvapí," přemítá Petráň.

Ze zahraničních zástupců naposledy vyhrál v pětadevadesátém It`s A Snip. Na startu se neobjeví trojnásobný vítěz Peruán. Jeho majitel Václav Bruna se rozhodl legendárního koně do Velké nepřihlásit přesto, že v srpnu splnil kvalifikační podmínky. Dotace dostihu je potřetí v řadě rovné čtyři milióny.

Reklama