Hlavní obsah

Největší česká judistická naděje Krpálek na vídeňském tatami sedmá

VÍDEŇ

Devatenáctiletý judista Lukáš Krpálek, jenž byl považován za českou medailovou naději na mistrovství Evropy ve Vídni, obsadil v kategorii do 100 kg sedmé místo. Česká výprava tak odjede z rakouské metropole s prázdnou, naposledy získala cenný kov Andrea Pažoutová-Pokorná v roce 2004.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Talentovaný judista Lukáš Krpálek skončil ve Vídni na ME sedmý.

Článek

Krpálek nad sedmým místem netruchlil, i když tajně myslel na vyšší pozice. "Na Evropě jsem byl poprvé, tak jsem nemohl čekat, že hned odvezu medaili. Sedmé místo není úplně špatné, pořád to je bodované umístění," řekl ČTK Krpálek.

Dvojnásobný juniorský mistr světa Krpálek startoval navzdory svému věku mezi seniory s medailovými ambicemi, které potvrdil v úvodu soutěže. V prvním zápase zdolal už po minutě na ipon Stefana Pejoviče z Černé Hory a následně nezaváhal ani s Aškabem Kostojevem z Ruska, který v únoru na Světovém poháru v Praze obsadil druhé místo. "První zápasy se mi povedly, rozjeté jsem to měl dobře, i když jsem měl docela těžký los," řekl Krpálek.

První porážku připravil judistovi USK Praha v boji o semifinále Němec Benjamin Behrla a poslal ho do oprav. Právě porážka s Behrlem, která Krpálkovi zatarasila cestu do semifinále, českého reprezentanta hodně mrzela. "Prohrál jsem si to zbytečnými chybami. Vedl jsem na juko, pak jsem soupeři juko povolil. Patnáct sekund před koncem jsem pořád útočil, aby Behrle dostal druhý trest za pasivitu, ale místo toho mě okontroval a dostal mě na ipon. Bylo to zbytečné, takticky jsem to na konci nezvládl," litoval Krpálek.

V opravách podlehl Krpálek hned na ipon Arťomu Blošenkovi u Ukrajiny, medailový sen se mu definitivně rozplynul a při své premiérové účasti na seniorském ME byl klasifikován jako sedmý. "Zápas s Ukrajincem následoval těsně po prohře s Němcem, skoro jsem se ani nestačil vydýchat a ještě ve mě bylo zklamání z předchozího neúspěchu. Zápas mně vůbec nevyšel. Ale je to pro mě poučení do dalších velkých turnajů," dodal Krpálek.

Téměř dvoumetrový judista tak napodobil výsledky Pavla Petřikova a Lucie Chytré, kteří obsadili sedmá místa ve čtvrtek.

Premiéru si v kategorii do 90 kg odbyl starší ze sourozenců Krpálkových Michal a vypadl hned v prvním kole.

Reklama

Související témata: