Hlavní obsah

Oslabené české gymnastky jedou do Birminghamu sbírat zkušenosti

BIRMINGHAM

Pouze sbírat zkušenosti budou oslabené české sportovní gymnastky na nadcházejícím mistrovství Evropy, které se uskuteční od středy do neděle v Birminghamu. Reprezentační tým zdevastovaly nečekané ztráty tří hlavních opor.

Článek

Aktivní činnosti zanechala před zahájením sezóny Jana Komrsková. "Kromě ní nám chybí po operaci Kristýna Pálešová, která začne až v květnu s plným zatížením. A při nedávném mezistátním utkání v Rakousku se zranila Eva Verbová. Takže z původně zamýšlené sestavy na evropský šampionát zůstala pouze Šikulová," uvedl trenér Stanislav Vyzina.

Společně s Šikulovou se v Birminghamu představí Veronika Barešová, Daniela Dubčeková a Veronika Veisová. "S tímto družstvem můžeme pouze aspirovat na sbírání zkušeností," tvrdí Vyzina.

Vůdčí osobností má být Šikulová 

Roli vůdčí osobnosti týmu by podle něj měla po Komrskové převzít nejzkušenější Šikulová. "Je výborná vícebojařka, ale finále víceboje na nadcházejícím šampionátu nebude. Takže můžeme doufat jen v její dobrý výsledek a případný postup do finále na bradlech," podotkl Vyzina. Na minulém evropském šampionátu loni v Miláně ale Šikulová skončila na bradlech po pádu až na 32. místě.

Vyzina se proto upíná spíše k říjnovému mistrovství světa v Rotterdamu. "Do té doby by měly být v plné kondici Pálešová i Verbová. Komunikujeme také s Pechancovou, která nyní studuje na univerzitě v Stanfordu. V současné době si léčí poraněný kotník, ale na mistrovství světa by nám mohla pomoci," doufá kouč.

Titul v soutěži týmů obhajují z předloňského šampionátu v Clermont-Ferrandu gymnastky Rumunska. Český tým tehdy skončil desátý a do finále se neprobojoval. V současné sestavě Rumunska už ale není ani jedna závodnice z tehdejšího vítězného kvarteta.

Vyzina letos vidí hlavní favority v kvartetu Rusko, Británie, Rumunsko a Francie. Na rozdíl od soutěže mužů, která se uskutečnila před týdnem a kvůli výpadkům v letecké dopravě ji poznamenaly četné absence, neměl nyní žádný ženský tým problémy s dopravou. Do soutěží tak zasáhne všech 34 přihlášených zemí.

Ve středu je v Birminghamu na programu kvalifikace týmů a jednotlivkyň juniorek. České kvarteto se představí v sestavě Petra Hedbávná, Vendula Machátová, Tereza Schusterová a Veronika Pluskalová. Ve čtvrtek čeká stejná kvalifikace ženy, v pátek bude finále víceboje juniorek, v sobotu finále seniorských týmů, v neděli dopoledne finále juniorek na jednotlivých nářadích a odpoledne finále seniorek.

Reklama