Hlavní obsah

Budu tady strašit na věky, smála se majitelka planetky Čáslavská

Legendární gymnastka Věra Čáslavská byla v minulosti sportovní superstar, její hvězda ale září dál, a to doslova. Po sedminásobné olympijské šampiónce byla totiž pojmenovaná planetka a zanedlouho osmašedesátiletá sportovkyně to má už i písemně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Věra Čáslavská na křtu knihy o Martině Sáblíkové.

Článek

Mezinárodní osvědčení o registraci planetky jí na středečním plenárním zasedání Českého olympijského výboru předala osobně její objevitelka Lenka Šarounová.

A Čáslavské tím udělala velkou radost. "Budu tady strašit na věky věků a pořád tady budu kroužit. To je sranda a ta představa se mi moc líbí," řekla s úsměvem Čáslavská, která se o rozhodnutí Šarounové pojmenovat planetku objevenou již v roce 1997 po ní dozvěděla asi před půlrokem. "Tehdy jsem tomu ale nevěnovala pozornost. Až teď, když mi poslali z olympijského výboru pozvání, že dostanu to osvědčení," uvedla.

List dá pod postel k medailím 

Darovací list, který obdržela, si ale prý na žádném čestném místě vystavovat nebude. "Nedělám z toho takovou vědu. Dám ho do krabice pod postel, k medailím," sdělila  Čáslavská. Kvůli této poctě se ale zřejmě vydá do hvězdárny. "Byla bych ráda, kdybych do toho trochu pronikla," prozradila.

Planetka s oficiálním číslem 26986 je podle objevitelky Šarounové "docela malé těleso, dlouhé asi sedm km, které kolem Slunce obíhá jednou za pět a půl roku a je 420 miliónů kilometrů vzdálená od Země". "Je to pomník, který bude ve vesmíru putovat ještě několik miliónů let," řekla Šarounová.

Ve vesmíru je i Zátopek a Hašek 

Pojmenování planetky po známém sportovci není výjimečný jev. Ve vesmíru už se pohybují tělesa nazvaná Emil Zátopek, Dominik Hašek, Pepi Bican nebo Honza Veselý. Většinu z nich objevila právě Šarounová. "Jsem pyšná, že jsem v této společnosti. A docela dobré je i to, že je (planetka) viditelná jen jednou za pět let," pokračovala Čáslavská.

Pro osvědčení si přišla i přesto, že nebyla úplně fit. V minulých dnech přechodila chřipku a na jejím hlase to bylo znát. "Vypadá to, jako kdybych slavila, ale není to tak. I když bych mohla, protože mám první vnučku. Matyldu," radovala se Čáslavská.

Reklama