Hlavní obsah

Zápasníka Švehlu inspiroval Armstrong

PRAHA

S trochu smíšenými pocity přicestoval v pondělí vpodvečer český zápasník Petr Švehla z francouzského Crétielu. V dějišti mistrovství světa v řeckořímském stylu sice vybojoval v kategorii do 55 kilogramů nepopulární čtvrtou pozici, ale zato má jistotu účasti na olympijských hrách v Aténách.

Článek

"Kdybych vypadl hned ve čtvrtfinále, tak neřeknu. Ale pak jsem měl dvě šance na zisk medaile," vykládal jednatřicetiletý borec, který třem soupeřům ve skupině ani Íránci Rangrazovi v boji o postup do semifinále nepovolil ani bod.

S Polákem Jablonským, který později vybojoval titul, však neuspěl. "A přitom jsem si tak věřil, protože ho znám, trénuji s ním na soustředěních." Síly pak chyběly i v boji o bronz s Kubáncem Rivasem. "Před mistrovstvím jsem pořádně nemohl trénovat, v podstatě jsem jen tahal gumu," dodal smutně.

MS zachránil fyzioterapeut

Na zkušeného Švehlu blízkost úspěchu dolehla víc, než předpokládal. "V noci před tímto duelem jsem se nevyspal. Stále jsem o nadcházejícím boji přemýšlel. To nebylo dobře," přiznal fakt, že byl přemotivován.

Zápasník pražského Olympu, který však žije v Chomutově, musel před šampionátem na operaci. "Špatně jsem dopadl na čéšku. Týden před mistrovstvím se objevil otok a zachránil mě fyzioterapeut Richter. Vytáhl mi krev, dal injekce, nasadil antibiotika," pěl Švehla chválu na lékaře, který zachránil jeho start ve Francii.

Odpočinek vítá

Ani průběh šampionátu však nebyl bez komplikací. "V prvním souboji to vypadalo, že mám zlomený nos, ve druhém jsem utrpěl šrám nad okem, ze čtvrtého mám pohmožděné žebro," vypočítával trable. Svůj boj nevzdal a psychickou vzpruhou byla četba. Kniha slavného cyklisty Lanceho Armstronga Návrat do života ho inspirovala. "Četl jsem ji už dvakrát. Píše tam: Nic nevzdávej a ber to jako příležitost. A já se tím řídím."

Teď už je mistr Evropy z roku 2001 v klidu, olympiádu má jistou. "Budu mít klid na přípravu, odpočinu si a doléčím zranění," líčil a netrpělivě vyhlížel na letišti manželku s devítiměsíčním synem Petříkem, jehož podobenku měl dokonce na tričku. A pak už jen se zájmem sledoval opodál stojící filmový štáb, který pod vedením režiséra Jana Hřebejka za plného provozu a dohledu zvědavců natáčel záběry do nového snímku Horem pádem...

Reklama