Hlavní obsah

Tříleté koně čeká v Chuchli test před Českým derby

Na dostihovém závodišti v pražské Chuchli se v neděli uskuteční Velká červnová cena, která je tradiční předzkouškou Českého derby. Test pro tříleté koně na trati 2200 metrů bude mít na startu třináct koní, mírnou favoritkou je mezi nimi druhá z Jarní ceny klisen Linda s žokejem Václavem Janáčkem.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Ilustrační foto

Článek

Lindu posílá trenér Václav Luka po dlouhé sérii soubojů s klisnami opět proti nejlepším hřebcům a valachům. "Je v dobré formě, jak se ale srovná se soupeři, které ještě nepotkala, to je otázka," řekl Luka, který letos vévodí pořadí českých rovinových trenérů. "Nevýhodou je taky startovní číslo 13, ale s tím se nějak musíme poprat," dodal.

Největší soupeře pro Lindu dodá trenér Filip Neuberg, který loni vyhrál šampionát trenérů, ale letos se mu zatím tolik nedaří. Jeho svěřenec Talgado ale překvapil ve Velké jarní ceně čtvrtým místem a měl by být v dobré formě, navíc má Neuberg na startu i rekonvalescenta Sword Sultana. "Jsou to dobří koně, ale Sword Sultanovi vadí měkká dráha, takže v neděli může mít problém," konstatoval Neuberg. "Pokud jde o Talgada, s ním se jako s jedním z favoritů určitě musí počítat..." doplnil.

Už v sobotu se bude závodit v Mostě, kde bude hlavním dostihem Cena IP Trust na 1400 metrů s devíti koňmi na startu. Plnou třetinu jich pro stáj Yoko CZ nasedlá trenér Zdeno Koplík, jehož svěřencem je i největší favorit Sharpour v sedle s Václavem Janáček, který může dosáhnout na 300. vítězství v rovinových dostizích. Aktuálně mu k tomu chybí jediný vítězný zápis.

"Sharpour je nejkvalitnějším koněm na startu, to ale nemusí nic znamenat," upozornil Koplík. "Mosteckou dráhu nezná a může na ní selhat, je to velmi specifický ovál," dodal trenér koně, který letos má na kontě jedno vítězství a dvě druhá místa z Chuchle.

Reklama

Související témata: