Hlavní obsah

Registana je favoritkou, ale trenér vidí úskalí

PRAHA

Roli hlavní adeptky na prvenství připisuje sedmileté klisně Registaně před nedělní 113. Velkou pardubickou takřka každý. Při předešlých startech zářila. Na dlouhé a těžké trati však mohou prognózy snadno vzít za své. Ambice neskrývají další včetně Josefa Váni, který při svém osmnáctém startu může útočit na šestý triumf.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Zůstávám ve střehu, rizik je mnoho," říká trenér Čestmír Olehla. Od dob slavného Železníka na triumf v nejslavnějším domácí překážkovém dostihu čeká. Slávu pobral ale i v jiných kláních, včetně rovinových. Pro vrchol sezóny má ale v rukou i další trumf: žokeje Petra Gehma, který dva ze tří startu ve Velké proměnil v minulých dvou letech ve vítězství.

Nakolik příjemná je pro Olehlu role, do níž ho vystavuje favorizovaná Registana? "Moc ne. Až moc to zavání tím, že by pro ni dostih měl být jaksi jednodušší, ale samozřejmě žádná dávačka to nebude. Zároveň takhle situace pro mě není výjimečná, máme ve stáji dobré koně, takže to zažívám i před jinými dostihy," přemítá.

Klisna vyhrála naposledy v roce 1990

Letos Registana startovala třikrát. Dvakrát v italském  Meranu a jednou v Pardubicích. V Itálii mohla startovat i v závěru sezóny. Přednost dostala Velká pardubická, v níž klisna vyhrála naposledy v roce 1990, kdy triumfovala Libentina s Karlem Zajkem v sedle.  "Vepředu jsou jasně tři koně: Registana, Decent Fellow a obhájce prvenství Maskul," říká Miroslav Petráň, šéf pořádajícího Dostihového spolku..

"Chtěl bych vyhrát pošesté," netají ambice Váňa, který zanedlouho bude slavit padesátiny. Alespoň prozatím odvrhnul sen, že by Velkou vyhrál na běloušovi. Kedona, s nímž byl loni třetí přenechá jinému jezdci a společnost mu na trati bude dělat Decent Fellow. "Letos je lepší než Kedon," podotýká, leč ví, že s hlavní favoritkou jeho svěřenec letos ve vzájemném souboji v Itálii prohrál.

Maskul je v pořádku

"Váňa nedá kůži lacino, rozdíl mezi Registanou a Decent Fellowem v náš prospěch není velký," tuší Olehla. "Nevím, jak na tom je Maskul, ale věřím, že Holčákové dokážou koně připravit," počítá též s atakem tréninkové velkokarlovické centrály, ač Maskul byl v průběhu sezóny zraněn. "Je v pořádku," říká mladší z dynastie Holčáků Radek.

Z minulosti ví, co všechno se může pokazit. "Měl jsem několik dobrých koní, ale nejen já mám v paměti, jak dopadli," připomíná. Adeptkou na nejvyšší příčky byla kdysi klisna Genora, která se v nejnevhodnější chvíli týden před dostihem zranila. Laterana stejně jako další koně v osmadevadesátém zbavil šancí divoce jedoucí Sumak, když způsobil hromadný pád na Popkovickém skoku. Vianě účast znemožnil hřeb, který ve stáji zůstal odhozen po kování jiného koně.

Loni příliš vlažné tempo

"Těch úskalí je vždy hodně," připomíná Olehla před premiérou Registany ve Velké. "Téměř sedmikilometrová délka dostihu jí vadit nebude, skok oproti 5800 metrům v kvalifikaci není tak značný. Ve Velké se mění rytmus, lze oddechnout. Ale nikdy třeba neskákala Taxis. Podezřele dlouho se na něm nic vážného nestalo. V poli bude dost mladých jezdců. Je na zkušenějších, aby se ujali optimálního tempa při nájezdu, loni to bylo moc vlažné, ale nesmí se to ani přepísknout."

Zřejmě měkká dráha čeká koně v nedělní bitvě. "Na tak dlouhé trati a v případě těžšího terénu se může projevit, že klisna nese o dvě kila míň, ale při opravdu hlubokém terénu, zase hrozí chyba." pokračuje Olehla. Nebojí se, že by Registana jako v některých předešlých startech šla příliš brzy dopředu. "Tempo bude udávat někdo jiný. Kvalifikace byla výjimkou, Gehm uznal, že tempo je až moc vlažné. Má pro to cit."

Dva koně z ciziny

I dva koně z ciziny budou v devatenáctičlenném poli, které ještě může zúžit nedělní dopolední veterinární prohlídka. "Cizinci jsou záhadní. Ale Charlie Man může přivést koně, který má na úspěch," naráží Petráň na to, že tento britský trenér uspěl v Pardubicích v pětadevadestáém s It"s A Snipem jako jezdec. Australskou premiéru při Velké v jeho sedle obstará dvacetiletý jezdec Pateman.

Reklama