Hlavní obsah

O žokeje na Velkou se letos nikdo nehádal

PRAHA

Dlouhé měsíce byli domluveni. Žokej Peter Gehm slíbil trenérovi Čestmíru Olehlovi, že půjde do letošního ročníku Velké pardubické v sedle favorizované Registany. Cestování protřelého německého jezdce po sedlech koní českých majitelů tak pokračuje.

Foto: internet

Žokej Gehm zaútočí tuto neděli v Pardubicích na hattrick. (ilustrační foto)

Článek

Jestli se mu v neděli podaří dovršit hattrick, bude pozoruhodný tím, že každý triumf se zrodil s jiným koněm.

"Zájem o Registanu vyšel od Gehma, ale je to zcela normální rošáda," říká Olehla. Němec, často hostující v Česku, poprvé triumfoval předloni s Chalkem. V minulém roce jej Viktor Komárek, majitel Chalka, obvinil, že náhlý přechod do sedla později vítězného Maskula trenéra Radka Holčáka byl nedůstojným zběhnutím a porušením vzájemné dohody.

Gehm, nezapojující se do ostřejších slovních výměn, však v pohodě vyhrál podruhé. Ale střídání nekončí. Letos bude v sedle největší favoritky. A tentokrát změnu provází klid.

Vyrovná se i Váňovi

Už od chvíle, kdy z Olehlových stájí odešel žokej Kameníček k Holčákovi, bylo vše jasné. "Prakticky rok jsme s Gehmem dohodnuti, jsem rád, že drží slovo, měli jsme i alternativu pro případ, že by se mu něco stalo, ale nebude zapotřebí," podotýká Olehla. Výměny žokejů podle něj nejsou ničím divným. "Musí chtít jezdec i majitel koně, je to jako ve formuli jedna."

Podle odborníků je Gehm jezdcem mimořádných kvalit. "V minulých dvou letech zvlášť platilo, že vítězství ve Velké není jen záležitostí koně," míní Petr Pucandl z pořádajícího Dostihového spolku.

Gehma zná Olehla dlouhá léta. "Obsazoval jsem ho u nás jako jeden z prvních, když jsem kdysi hledal jezdce, který by se mohl rovnat Pepíkovi Váňovi v dobách největší slávy," vrací se do minulého desetiletí Olehla, který proslul přípravou legendárního Železníka, jediného čtyřnásobného vítěze Velké. Vždy triumfoval právě s Váňou.

Dorazí až o víkendu

Gehmovi podle Olehly v prvopočátcích českých vystoupení cosi chybělo "To co nemohl získat v Německu. Pardubické dostihy jsou specifické svými cestičkami. Neznal samozřejmě Váňovy zkratky," líčí Olehla.

"Musel si to osahat a naučit. Teď už to zná, k tomu je třeba připočíst taktickou vyspělost, přehled, techniku jízdy a mezinárodní zkušenosti. Navíc je z kategorie jezdců bez nervů. Absolvuje totiž hodně dostihů. Pod mediálním tlakem se nezhroutí. A neumí česky, takže si zdejší noviny ani nepřečte," pokračuje.

Gehm zřejmě dorazí do Čech až o víkendu. "Bude tradičně hostem inženýra Vraného a trenérky Baštové," připomíná Olehla. Sám se domluví německy, ale nebude vyhledávat sáhodlouhé debaty s Gehmem o taktice. "Prohodíme jen pár slov podle stavu dráhy," dodává.

Reklama