Hlavní obsah

Orálek skončil ve "smrtelném" ultramaratónu v Death Valley desátý

BRNO

Brněnský vytrvalec Daniel Orálek dokončil nejnáročnější ultramaraton světa v americkém národním parku Death Valley na desátém místě. Do cíle na úpatí hory Mt. Whitney doběhl v čase 30 hodin 47 minut a 50 vteřin.

Foto: Amanda Lee Meyers, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vítězem se stal třicetiletý Američan Zach Gingerich, který 217 kilometrů uběhl v čase 24:44:48. Orálek již před závodem odhadoval, že čas kolem 25 hodin bude stačit na vítězství. Sám chtěl dokončit extrémně náročný běh ve vysokých teplotách do třiceti hodin.

V průběhu závodu se na jednotlivých mazičasech Orálek držel stále v první desítce. Na trať vybíhal dvě hodiny před hlavními favority, takže dlouho celé startovní pole vedl. V mezičase na 116. kilometru, tedy těsně za polovinou závodu, byl sedmý, když na v té době vedoucího Mexičana Pacheca ztrácel necelé tři hodiny.

Dvakrát se pozvracel 

V druhé polovině ultramaratonu Orálka postihla krize. Následkem extrémního počasí dvakrát zvracel a začalo jej trápit pravé koleno. Čtyřicetiletý běžec si proto musel dávat větší pauzy na odpočinek a regeneraci. Propadl se tak na konečné desáté místo.

Reklama

Související témata: