Hlavní obsah

Favoritka Registana vyhrála Velkou pardubickou

PARDUBICE

Potřetí v řadě vyhrál německý žokej Peter Gehm Velkou pardubickou České pojišťovny. A zase s jiným koněm, což se ještě nikomu nepovedlo. Favorizovaná klisna Registana jej po minulých triumfech s Chalkem a Maskulem vedla k triumfu ve včerejším 113. ročníku slavného dostihu.

Článek

Svému majiteli, stáji Wrbna, zajistila dva milióny korun, polovinu z celkové dotace dostihu. Poprvé od roku 1990 vyhrála Velkou klisna, po dvanácti letech se radoval z vítězství trenér Čestmír Olehla, kdysi připravující legendárního Železníka.

Do posledních metrů to však na sluncem zalitém závodišti bylo drama. Na necelou koňskou délku se klisně přiblížil finišující loňský vítěz Maskul s žokejem Jiřím Kameníčkem. Třetí skončil Decent Fellow, s nímž svůj osmnáctý start a pokus o šesté vítězství absolvoval Josef Váňa.

Zpomalení se nebál

"Registana je nejlepší kůň, jakého jsem v Pardubicích vedl," pravil vítěz. Zpomalení v závěru se nelekl. "Strach jsem neměl, v jejím sedle jsem se cítil jistě a bezpečně po celý dostih, i dráha k tomu přispěla," liboval si Gehm.

Jen stroze ale dával najevo emoce. "Jsem šťastný, ale někdy si to prostě nechávám pro sebe," pravil jen s náznakem úsměvu třiatřicetiletý žokej.

Výměna sedel

Druhý Kameníček byl též spokojen. "Nástup nepřišel pozdě, i kdybych začal dříve, nebo byl dostih delší, asi by to nestačilo, Registana by se vzpamatovala a tlačil bych ji před sebou," soudil žokej, který si s vítězem prohodil sedlo.

V minulosti pracoval pro Olehlu právě s Registanou. "Učili jsme se vlastně spolu, ale rozchod se stájí Wrbna byl nevyhnutelný, pro obě strany je to lepší," nelitoval Kameníček.

Australan nevydržel

Registana vyrazila dopředu záhy po startu. Taxis nebyl zničující překážkou jako v některých minulých ročnících. Skákala jej mezi prvními s Bargielem, ale i později čtvrtým Falconem du Coteau, jediným dokončivším ze dvou zahraničních účastníků.

Jen Sord a Rent ztratili jezdce a s dalšími podobně dopadnuvšími koni pak nadělali paseku v poli. Zejména kolem 10. překážky, když do pole vjel irský Mose Harper, jehož jezdec Steven Pateman, coby první Australan ve Velké v sedle dlouho nevydržel.

Závěrečný útok odrazil

Po hladkém průběhu dostihu se při výběhu ze závěrečné oranice rýsovalo vpředu trio největších domácích favoritů. S Registanou vpředu. Odrazila útok obou zbylých vážných soupeřů. "Maskul byl po tříměsíční pauze po zranění skvěle připraven," mínil Kameníček.

Dokázal by Gehm coby matador protřelý evropskými závodišti nalézt v sedle Maskula recept na Registanu? "Ne, ta je výš než Maskul," pravil. Proč v závěru nečekaně jím vedená klisna vybočila doleva? "Protože bičík mám v opačné ruce," přiznal, že bylo třeba koně výrazně popohnat.

113. Velká pardubická; steeplechase na 6900 metrů, dotace 4 miliony Kč):
1. Registana (ž. Gehm, trenér Čestmír Olehla, Stáj Wrbna) - čas 9:30,14 min.
2. Maskul (ž. Kameníček)
3. Decent Fellow (ž. Váňa)
4. Falcon du Cotteau (ž. Fehily)
5. Narrator (Myška).
Výrok: Tuhý boj 3/4 - 7 - daleko - 20 - 20
Závod dokončilo 10 koní.

Reklama