Hlavní obsah

Emmons už dává kyčli zabrat a chystá se na mistrovství světa

Plzeň

Už za devět dní bude olympijská vítězka z Pekingu ve střelbě ze vzduchové pušky Kateřina Emmons bojovat v Mnichově nejen o titul mistryně světa (29. 7. - 11. 8.), ale také o účast na OH v Londýně 2012. V posledních měsících ji sužovaly problémy s kyčlí. Ve středu už se usmívala.

Foto: Foto Karel Felt, Právo

Kateřina Emmons si v Plzni při příležitosti závodu sportovců, novinářů a týmu finanční skupiny Wüstenrot, zastřílela i se skifařem Ondřejem Synkem (vpravo) a skokanem na lyžích Romanem Koudelkou.

Článek

„Je to mnohem lepší. Vůbec jsem se nemohla věnovat fyzické přípravě a na tréninku jsem zvládla tak čtyřicet ran. Pravidelně cvičím i pětkrát denně po deseti až patnácti minutách, dělám speciální rehabilitační cviky podle slavného fyzioterapeuta Pavla Koláře a výsledky jsou znát. Už vydržím i porci devadesáti ran denně, ale ta je hraniční,“ říkala s úsměvem Kateřina Emmons.

„Poslední tréninky si dám nejspíš v sobotu. Musím si odpočinout a nabrat síly. Do Mnichova odjíždíme už ve čtvrtek 29. července, závod mám v neděli 1. srpna. Střílet budu jen vzduchovku. Malorážka se vzhledem k problémům nedala stihnout,“ pravila. Cíl pro Mnichov má jasný: „Myslím si, že zvládnu 397 bodů, což by mohlo stačit na dolní polovinu finále. Ale já jsem bojovnice a schopná se ve finále posunout nahoru. Z osmi finalistek bere šest i účastnická místa pro Londýn, ale tím se nestresuji, příležitostí bude ještě dost,“ dodala Emmons.

Na střelnici celá rodina

Zatímco ve středu v poledne zasvěcovala v Plzni - Lobzích do tajů střelby svoje kolegy, zaopatřované agenturou Sport Invest Group a finanční skupinou Wüstenrot - skifaře Ondřeje Synka a skokana na lyžích Romana Koudelku, její manžel Matt Emmmons, současná světová střelecká jednička, trénoval v potu tváře na střelnici SKP Rapid Plzeň. S malou Julinkou se projížděla po areálu babička a posléze děda, bývalý mistr světa a trenér australských střelců Petr Kůrka, který dorazil ze světadílu klokanů týž den jako předvoj.

Na světový šampionát se pečlivě chystá i pistolářka Lenka Marušková. „Zdravotně jsem v pořádku a začínám ladit na šampionát. Mám sice blíže ke sportovní pistoli, ale vzduchová ji pomalu dotahuje. Věřím, že forma bude kulminovat právě v Mnichově,“ přála si s tím, že by v jedné či druhé disciplíně chtěla dosáhnout na finále i Londýn. „Cítím, že se pořád zlepšuji,“ dodala.

Jan Sychra bude na olympijské střelnici v Mnichově jako doma. Loni tu vyhrál Světový pohár a letos přijede jako čerstvý mistr Evropy. „Na odpočinek po Evropě byl jen týden, to není moc. Teď se snažím hodit úspěch za hlavu a připravit se na nový závod. Mnichovská střelnice mi vyhovuje, ale střílejí se tam vysoké výsledky, já loni vyhrál ve světové rekordu 125 bodů Bude tam padesát borců, kteří mají šanci na medaili,“ vypočítal.

„Vím, že budu pod tlakem a chtěl bych samozřejmě do finále. Vždyť pět brokařů ze šesti sáhne i po účastnickém místu pro olympiádu v Londýně. Formu ladíme momentálně v českých Budějovicích, parta je dobrá, tak doufám, že ji v Mnichově přetavíme v nějaký úspěch,“ přál si Sychra.

Do Mnichova jedeme pro medaile

„V Mnichově jsou naším cílem nejen medaile, ale i účastnická místa pro olympiádu v LOndýně. Vysíláme třiatřicet seniorů a osmadvacet juniorů,“ doplnil předseda Českého střeleckého svazu Petr Baroch, jenž se už v úterý účastní kongresu Mezinárodní střelecké federace (ISSF). Kromě zmíněné trojice patří z českých střelců k favoritům také olympijský vítěz z Pekingu v brokové disciplíně trap David Kostelecký, v běžícím terči Miroslav Januš, který je ze 115 medailemi z vrcholných podniků, od OH po ME nejúspěšnějším střelcem světové historie.

Na medaili mohou dosáhnout i rychlopalníci a puškaři ve velkorážních zbraních. Od rozdělení republiky získali čeští střelci na MS 85 medailí (27 - 32 - 26). Do roku 1992 se pak podíleli na 72 cenných kovech (22 - 25 - 25).

Reklama