Hlavní obsah

V Mnichově startuje střelecké MS, Emmons se představí v neděli

MNICHOV

V sobotu začne v Mnichově mistrovství světa ve sportovní střelbě a hned první den se do soutěží zapojí jedenáct českých juniorských a seniorských reprezentantů. Hlavní hvězdu výpravy Kateřinu Emmons čeká jediné vystoupení o den později, v neděli se představí ve vzduchové pušce a bude se snažit navázat na zlatou olympijskou medaili z Pekingu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Česká reprezentantka ve střelbě Kateřina Emmons

Článek

Šestadvacetiletá Emmons se po životním úspěchu věnovala rodině, narodila se jí dcera a ke sportu se vrací postupně. V minulých měsících měla navíc problémy s kyčlí, které ji limitovaly. Těsně před startem to však vypadá, že je připravena bojovat o svou třetí medaili na MS v kariéře.

"Absolvovala jsem celý trénink naplno a s kyčlí problém nemám. Ještě musíme něco doladit, ale na to bude čas při sobotním tréninku," řekla Emmons, která má doma zlato ze šampionátu v roce 2002 a stříbro z roku 2006. Obě medaile získala ve vzduchovce. Medailové umístění ale pro ni není hlavním cílem. "Už nemusím, jen můžu. Po narození dcery mám priority jinde," uvedla.

Bojuje se i o místa na OH v Londýně

Mistrovství světa bude první akcí, na které bude možné vybojovat si účastnické místo pro zemi na olympijské hry v Londýně. "Pokud by se nám podařilo získat některý z 'kvóta placů', tak to by bylo nejcennější," řekl předseda Českého střeleckého svazu Petr Baroch. "V mnoha případech by to zaručovala účast ve finále nebo do pátého místa," upřesnil.

Čeští střelci vždy vozili ze šampionátů medaile a to je i letošní cíl výpravy. "Pokud bychom na to uměli navázat, budu jen rád," dodal Baroch. Doposud střelci na MS získali celkem 49 zlatých, 57 stříbrných a 51 bronzových medailí, takže budou usilovat o jubilejní padesátý triumf. Na předešlém MS v roce 2006 vybojovali střelci tři tituly.

Jubilejní 50. střelecký světový šampionát, na kterém se představí zástupci rekordního počtu 103 zemí, bude zahájen dnes. Vlajku české výpravy ponese Emmons. Mistrovství skončí 10. srpna.

Reklama

Související témata: