Hlavní obsah

Další meta univerzálky Rosolové? Čtvrtka překážek

Michal Osoba (Barcelona)Právo

V dálce se stala juniorskou mistryní světa, v pětiboji drží halový český rekord, v pátek běžela v Barceloně své první sprinterské sezóně finále mistrovství Evropy na čtvrtce a vedla si skvěle, když skončila pátá. V čem ještě univerzálka Denisa Rosolová může překvapit atletický svět? Třeba na čtvrtce překážek.

Foto: Reuters

Denisa Rosolová (vlevo) s Ruskou Krivošapkovou v cíli rozběhu

Článek

Ten nápad slyšela mnohokrát. „Už v roce 2007 jsme seděli v Götzisu s jejím tehdejším trenérem Alešem Dudou a říkal jsem mu, že by na čtvrtce překážek mohla jednou vyhrát olympiádu. Je agresivní, před překážkami nezpomalí, nezadrobí, poběží to jako hladkou čtvrtku,“ je přesvědčený bývalý desetibojař a dnes model Josef Karas.

Co na to Rosolová? „Zkusím je. Ale neříkám, že je budu běhat jako Zuzka, to by trvalo několik let,“ srovnává se s tréninkovou parťačkou Hejnovou. „Zuzka je běhá od 16 let, má náskok, každopádně by to byl zajímavý pokus,“ říká i trenérka Martina Blažková. „Zuzka má mezery naběhané, já bych tam zadrobila a ztratila sekundu,“ obává se ale Rosolová.

„Ne každá může navíc na překážkách uspět. Potřebuje dar rytmu a techniky, oproti stovce navíc na čtvrtce musí zapojit i druhou nohu,“ vysvětluje Blažková. Přesto přechod k nové disciplíně není vyloučený. „Potenciál má určitě velký, navíc na čtvrtce překážek je o něco menší konkurence,“ ví trenérka. „Ale zatím nevím, jestli to zkusíme třeba už na podzim nebo až na jaře, před Barcelonou jsem tím Denču nechtěla zatěžovat,“ dodává Blažková.

Reklama