Hlavní obsah

Basketbalistky nabírají před MS kondici na soustředění v Tatrách

Padesát dnů zbývá do zahájení mistrovství světa basketbalistek v Česku a domácí reprezentační tým nabírá fyzickou kondici na soustředění na Štrbském Plese. Trenér Lubor Blažek přivezl do Vysokých Tater všech 17 hráček, s nimiž pracoval v první fázi přípravy během května a června. Chybí opět jen Jana Veselá, která hraje WNBA v dresu Seattlu a kouč se za ní v závěru příštího týdne chystá do zámoří.

Článek

„Měli bychom se potkat v Minnesotě, kde zrovna budou hrát. Chci s ní mluvit hlavně o systémech, které se v reprezentaci budou hrát a potkám se i s trenérem americké reprezentace, abychom doladili detaily kolem našich vzájemných přípravných zápasů těsně před mistrovstvím,“ líčí Blažek.

Reprezentantky přijely na Štrbské Pleso po takřka měsíčním volnu, v němž však měly předepsané individuální tréninkové plány a mezitím stihly i kontrolní sraz připravenosti ve sportovním centru v Nymburce.

„Měly jsme sice volno, ale nebylo to tak, že bychom jenom odpočívaly. Absolvovaly jsme proto řadu zdravotních a fyzických testů pod dozorem týmového lékaře a na základě výsledků nám pak byly upraveny plány přípravy. Navíc bylo fajn se zase po nějakém čase vidět s holkama,“ hodnotí kapitánka týmu Hana Horáková.

Trenér si pochvaluje, že hráčky dorazily na Slovensko ve velmi dobrém stavu a žádná z nich ani nehlásí zdravotní problémy. „Půjde tady hlavně o nabírání kondice ve vysoké nadmořské výšce, na basket samotný mohou holky několik dní zapomenout. V plánu máme hodně věcí, rozvoj rychlosti, síly, vytrvalosti, kromě toho i kompenzační a balanční cvičení. Pro zpestření vyrazíme i na nějakou horskou túru,“ cituje ČTK Blažka, jehož tým nejbližší přípravné zápasy sehraje 17. a 18. srpna v Jindřichově Hradci proti Polsku.

„Polky jsou velmi kvalitní tým a následně nás pak čeká série přípravných zápasů s přímými účastníky mistrovství světa, což je ta nejlepší forma přípravy,“ míní Blažek

Dalšími soupeřkami před MS mají být v Brně Bělorusky a Řekyně, v jednání jsou ještě zápasy s Čínou a USA. „První fáze zeštíhlování hráčského kádru proběhne už na začátku září, konečnou soupisku dvanácti hráček pro šampionát bychom pak chtěli ohlásit 16. září po přípravném utkání s Čínou v Praze,“ naznačuje Blažek.

Reklama