Hlavní obsah

Orientační běžkyně Brožková nechce zlatý hattrick zakřiknout

PRAHA

Předloni získala v domácích lesích svůj premiérový titul mistryně světa v závodě na klasické trati, loni v Maďarsku triumfovala na krátké trati. Nyní může nejlepší česká orientační běžkyně Dana Brožková zlatou šňůru prodloužit v norském Trondheimu, kde světový šampionát začne v neděli.

Článek

Otázka před cestou na mistrovství zněla jasně: Přidá Brožková třetí světový titul v řadě? "To se uvidí, nechtěla bych cokoli zakřiknout," řekla devětadvacetiletá závodnice.

Absolvuje všechny tratě

V programu mistrovství světa jsou tradičně čtyři disciplíny - sprint, klasická trať, krátká trať a štafety. Brožková na všech svých předchozích světových šampionátech vždy jednu z disciplín vynechávala a šetřila síly na ty další. Letos se rozhodla absolvovat všechny tratě. "Dlouho jsem o tom přemýšlela a nakonec jsem se rozhodla běžet vše. Přesvědčilo mě o tom i mé vystoupení na květnovém mistrovství Evropy, kde jsem běžela také všechny disciplíny a s výbornými výsledky," prozradila vicemistryně Evropy z klasické trati.

V osmi dnech se tak závodnice SC Jičín a švédského klubu Domnarvets GoIF chystá zvládnout sedm závodů. "Letošní program je naštěstí navržený tak, že bude čas na regeneraci mezi jednotlivými závody," odkazovala Brožková ke dvěma volným dnům v programu.

Ač se představí ve všech disciplínách, nejvíce si dvojnásobná mistryně světa věří v závodě na klasické trati. "To je má oblíbená disciplína, při které se běží kolem osmdesáti minut a vždy je potřeba bojovat až do cíle," řekla. Právě z této disciplíny má světové zlato z Olomouce 2008 a bronz dánského Aarhusu o dva roky dříve.

Doktorandka na 2. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze před mistrovstvím nemluvila o titulu nahlas. Stanovila si cíl do šestého místa. "Pokud se mi to podaří, budu velmi spokojená. Pokud se mi podaří vybojovat medaili, bude to skvělé. Z terénu v Trondheimu mám velký respekt," přiznala. Norské terény totiž patří mezi jedny z orientačně i fyzicky nejnáročnějších a od středoevropských, kontinentálních terénů se výrazně liší.

Vadí jí jen komáři

Určitou obavu měla běžkyně před šampionátem i z komárů. "S reprezentací máme zajištěné bydlení na chatě uprostřed bažin, a když je trochu tepleji, je tam spousta komárů a mušek. Jinak se do Norska těším," uvedla největší česká medailová naděje.

Reklama