Hlavní obsah

Na olympijském stadiónu v Londýně se už pokládají sedačky

LONDÝN

Na olympijském stadiónu se již pokládají sedačky, dokončení se blíží futuristické stavby velodromu a plaveckého stadiónu a celý park pro olympijské hry 2012 na východě Londýna spěje k tomu, aby byl již za rok připraven k zatěžkávacím zkouškám.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Hrubá stavba olympijského stadiónu je už hotova.

Článek

Pořadatelé dokončují organizační plány, včetně dopravy a bezpečnosti, a předpokládají, že diváci si nebudou moci brát do areálů vlastní nápoje. Chtějí přitáhnout pozornost na hostitelské město, takže maratónskou trať povedou centrem města, stejně jako cyklistický závod, který má hned první den her obrátit pohled světa na londýnské pamětihodnosti.

"Celkově jsme na tom dobře, je vidět jasný pokrok," řekl zahraničním novinářům předseda organizačního výboru Sebastian Coe. Souhlasí s ním i šéf tiskového výboru Mezinárodního olympijského výboru Kevan Gosper. "Dva roky před začátkem her jsem ještě neviděl, že by na tom organizační výbor byl tak dobře, včetně Pekingu," prohlásil.

Pohled na rostoucí sportoviště potvrzuje prognózy, že budou skutečně hotova do příštího roku a začnou se na nich pořádat testovací akce. "Hrubá stavba olympijského stadiónu je hotová, přecházíme na vnitřní vybavení a závodní dráhy," řekl šéf infrastruktury olympijského parku James Buckley.

Do finiše jdou i další nejvýraznější stavby - velodrom a především plavecký stadión s odvážně řešenou střechou, který navrhla britská architekta íránského původu Zaha Hadidová (předsedala i porotě vybírající návrh na pražskou Národní knihovnu). Stojí také basketbalová hala, která je jen dočasnou stavbou a po hrách se rozebere. Před dokončením je olympijská vesnice tvořená jedenácti bloky od různých architektů, včetně jednoho domu zdobeného kamennými vlysy na motivy olympijského hnutí.

Olympijský park vyrůstá ve východní, dosud zanedbávané části Londýna, na místech, kde byly z větší části staré průmyslové stavby a opuštěná skladiště. "Tato oblast potřebovala zoufale regeneraci," tvrdí hlavní plánovačka parku Kelly Marsonová.

Stavbaři tak museli vyčistit na dva milióny kubíků zeminy od nafty, benzínu, olova i arzénu. Našli ale také římské mince, 400 let starou dlážděnou ulici a na místě plaveckého bazénu čtyři prehistorické kostry.

V parku obří obrazovka pro 8 tisíc diváků 

Celý areál je de facto ostrovem obklopeným řekou Lee a jejími kanály. Od severu k jihu je 2,5 kilometru dlouhý a měl by se dát přejít za necelou půlhodinu. Kromě sportovišť tu bude několik klidových zón a zhruba uprostřed pořadatelé plánují umístění obří obrazovky, kterou by na louce mohlo sledovat na 8000 lidí. Dominantou parku má být 114 metrů vysoká plastika Anishe Kapoora nazvaná Orbit s vyhlídkovou plošinou. Plastika má být hotová do konce příštího roku.

Srdcem her bude olympijský park, ale sportovat se bude na řadě dalších míst a organizátoři si dali záležet, aby udělali celému Londýnu dostatečnou propagaci.

Olympijský medailista Michael Johnson se s dětmi proběhl po nové dráze.foto: ČTK/AP/Tom Hevezi

Hned první den po zahájení se pojede silniční cyklistický závod, který má mít start i cíl na třídě The Mall poblíž Buckinghamského paláce. Organizátoři chtějí, aby televizní přenos ze závodu byl jakousi pohlednicí na úvod olympiády. Trasa proto povede středem města přes Chelsea na jih kolem známého zámku Hampton Court do hrabství Surrey a pak zpět do Londýna.

Stejně jsou zamýšleny i maratóny, které odstartují a skončí opět na Mallu. Maratonský okruh má vést kolem nejznámějších památek, jako je parlament ve Westminsteru, Tower, katedrála St. Paul´s a opět Buckinghamský palác. Organizátoři vyhověli londýnské radnici, která se chtěla vyhnout uzavření města během týdne, a zařadili maratóny na víkend uprostřed her a potom na závěr olympiády.

Hry si užiije i královská rodina

Pokud bude královská rodina v Buckinghamském paláci, užije si olympiády do sytosti. Kolem paláce totiž povedou i trasy chodeckých závodů a triatlonu, který se pořádá v nedalekém Hyde Parku.

Plážový volejbal se zase bude hrát hned pod okny premiérova sídla na Downing Street na prostranství pro jezdecké přehlídky. V centru města bude ještě turnaj ve volejbalu v hale v Earls Court a lukostřelba na kriketovém stadionu Lord´s se známou tribunou pro novináře od Jana Kaplického. Fotbal se bude hrát ve Wembley (a v dalších městech po celé Británii) a tenis ve Wimbledonu, jen tři týdny po slavném turnaji.

Sportovat se ale také bude na několika místech kolem Temže na východě města. Ve veletržním středisku ExCel v bývalých docích bude pět krytých sportovišť, kde se bude šermovat, boxovat a vzpírat. Přes řeku v Greenwichi bude v bývalém Millenium Dome gymnastika a basketbalové finále, zatímco v greenwichském parku pod slavným nultým poledníkem vyroste provizorní stadion pro jezdecké soutěže a v nedalekých Královských dělostřeleckých kasárnách budou soutěžit střelci.

Kontrola tašek všem a bez vlastních nápojů

Kromě sportů se organizátoři zaměřují na přípravu plánů pro dopravu i bezpečnost sportovišť ve městě, které zažilo v červenci 2005 teroristické útoky v městské dopravě. I když ještě není nic definitivně rozhodnuto, podle šéfa bezpečnosti organizačního výboru Iana Johnstona je pravděpodobné, že na rozdíl od zimních her ve Vancouveru se budou kontrolovat tašky všem divákům, kteří si nejspíš nebudou moci přinést vlastní nápoje. Pokud jde o potraviny, Johnston výraznější restrikce nepředpokládá.

Londýn pořádal olympiádu již dvakrát - v letech 1908 a 1948. Nyní má na postavení sportovišť 9,3 miliardy liber (276 miliard korun). Z toho je 2,5 miliardy vyčleněno na nepředvídatelné situace. Do této částky museli pořadatelé sáhnout již při stavbě tiskového střediska a olympijské vesnice. Počítali zde s větší účastí soukromého kapitálu, který ale odradila ekonomická krize.

Reklama

Související témata: