Hlavní obsah

Slavná Weltklasse: Špotáková letěla vrtulníkem, koulaři váleli na nádraží

Praha

Bohatá historie, řádně nabitý rozpočet a velmi nápaditá současnost. To dělá z Weltklasse v Curychu zřejmě nejslavnější z plejády atletických mítinků. „Jednodenní olympiáda“, jak bývá akce na zrekonstruovaném stadiónu Letzigrund pro 26 000 diváků přezdívána, tradičně zpestřují akce pro diváky, ale i pro atlety.

Foto: diamondleague-zurich.com

Barbora Špotáková i s bolavým loktem předvádí správnou techniku hodu oštěpem.

Článek

A tak se oštěpařka Barbora Špotáková s překážkářem Davidem Oliverem před mítinkem vydali z Curychu do nedalekého Churu, aby zde vedli trénink s dětmi. A cestu dlouhou zhruba 120 kilometrů absolvovali vrtulníkem!

„Nikdy předtím jsem s ním neletěla, byla to fakt zajímavá zkušenost,“ libovala si oštěpařka. A dobře si popovídala i s mužem, jenž letos útočí na světový rekord Dayrona Roblese. „Ale o oštěpu jsme se s Davidem vůbec nebavili, jen o překážkách,“ zdůrazňovala Špotáková v průběhu včerejšího půlhodinového chatu pro internetové stránky Diamantové ligy.

Děti v Churu pozorně sledovaly každý pohyb dua atletických es. „Normálně se tomu snažím vyhýbat, jednou jsem takovou akci dělala před Zlatou tretrou a docela mě to sejmulo. Moc zvyklá na to nejsem,“ přiznávala Špotáková, která ale i s bolavým loktem ochotně předváděla malým adeptům atletiky správnou techniku.

Barbora Špotáková s překážkářem Davidem Oliverem mezi houfem dětí.foto: diamondleague-zurich.com

Nejrychlejší sprinter letošní sezóny Tyson Gay, jenž se dnes představí ve štafetě, zase natáčel spot pro švýcarskou televizi s legendárním německým sprinterem Arminem Harym. Ten v Curychu přesně před 50 lety zaběhl tehdy rekordní čas 10,0 s. Dokonce dvakrát za sebou. „Nedokázal bych běžet dva tak rychlé závody za jeden večer. Už po jednom je mé tělo zničené,“ přiznal Gay s tím, že ani nikdy neběhal na škváře jako jeho předchůdce.

Výstava mapující 50 let od Haryho výkonů k dnešní Boltově éře byla otevřena na hlavním curyšském nádraží, ale nebyla to jediná atletická podívaná, která cestující po vystoupení z vlaku zaujala. Včera se tam totiž v rámci Diamantové ligy představily koulařky a po nich v závodě mimo hodnocení seriálu i jejich mužští protějšci. „Je to fascinující disciplína, ale na stadiónu nemá takovou podporu, jakou by si zasloužila, protože je sektor daleko od diváků. Tady můžeme kouli představit přímo na nejfrekventovanějším místě ve Švýcarsku,“ těšilo ředitele Weltklasse Patricka Magyara.

Nejvíce kulisa vlakových nástupišť svědčila Bělorusce Ostapčukové a Američanu Cantwellovi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články