Hlavní obsah

Tisíce triatlonistů míří na Havaj

PRAHA

Proslulý Ironman, závod v dlouhém triatlonu na Havajských ostrovech, odstartuje v neděli již po sedmadvacáté. Na start náročného závodu, který je považován za neoficiální mistrovství světa a v němž je za vítěze považován každý, kdo doběhne do cíle, se postaví přes 1500 závodníků.

Foto: ČTK/Jan Třeštík

Triatlonisté změří v neděli síly v tradičním Ironmanu.

Článek

Mezi nimi bude i devítka českých reprezentantů, kteří si vybojovali místo v kvalifikačních závodech. Největší nadějí bude Petr Vabroušek, který se loni dokázal probojovat na skvělé 19. místo. Tento výsledek je zároveň historicky nejúspěšnějším počinem českých "železných mužů".

Fyzicky velmi náročný sport zahrnuje 3,8 kilometru plavání, 180 km jízdy na kole a běžecký maratón na závěr. Vše je znásobeno obvyklým horkem a značnou vlhkostí, která na Havajských ostrovech panuje. Nejlepší muži zvládnou trať v čase převyšujícím osm hodin, ženám trvají útrapy ještě o několik desítek minut déle.

Na počátku byl spor

Ironman vznikl na Havaji koncem 70. let poté, co se tamní sportovní nadšenci přeli o to, zda je fyzicky zdatnější plavec, cyklista či běžec. Námořní velitel John Collins ustavil poprvé v únoru 1978 pevná pravidla souboje, který skloubil všechna tři odvětví. Na start se postavilo 15 mužů, z nichž tucet doběhl až do cíle. Za prvního "železného muže" byl po 11 hodinách, 46 minutách a 58 sekundách označen vítězný Gordon Haller.

O rok později se na startu objevila také první žena, původní specializací cyklistka, Lyn Lemaireová. V celkovém hodnocení ji předstihlo ze 14 mužů jen kvarteto nejlepších. Soutěž získala velmi rychle na popularitě, počet účastníků se za 25 let stonásobně rozrostl. Kromě cti a slávy se úspěšní triatlonisté dělí také o nemalý finanční obnos, jenž byl poprvé vyplacen roku 1986, kdy věnoval anonymní příznivec pořadatelům 100 000 dolarů.

Šestinásobní vítězové

Havajský Ironman má dva šestinásobné vítěze. Mezi legendy se nesmazatelně zapsali Američané Dave Scott a Mark Allen v osmdesátých, respektive devadesátých letech.

Tituly z posledních dvou let obhajují Tim DeBoom z USA a Natascha Badmannová ze Švýcarska. Ta je se čtyřmi vavříny druhou nejúspěšnější ženou v historii; více titulů, osm, má jen Paula Newbyová-Fraserová ze Zimbabwe, kterou časopis Sports Illustrated vyhlásil sportovkyní dvacátého století.

Reklama