Hlavní obsah

Stolní tenistky po tříhodinové bitvě s Maďarkami polykaly slzy

OSTRAVA

Ani úvodní dva vyhrané zápasy na skalp Maďarek nestačily. České stolní tenistky s nimi na úvod týmové soutěže na ostravském ME svedly obrovskou tříhodinovou bitvu a nakonec odešly od stolu poraženy 2:3. Bylo to pro ně kruté, polykaly slzy a nebylo jim vůbec do řeči.

Článek

 "Jsem slušně řečeno hodně naštvaná, ale bohužel to vedení 2:0 ještě nic neznamenalo. Pro vítězství musíte udělat tři body a to se nám nepovedlo. Maďarky jsou všechny na žebříčku výš než my a ten závěr si uhrály zkušeností,“ líčila nejstarší z reprezentantek 30letá Renata Štrbíková, která sice porazila evropskou dvojku Tóthovou, ale ve své druhé svouhře prohrála.

„Styl Potaové mi vůbec neseděl. Hrála takový babský pinec bez pořádné rány a já se proti ní vůbec nedostala do tempa,“ posteskla si česká hráčka, která měla v hledišti ČEZ Areny velkou podporu. „Dorazila celá rodina, přijelo i hodně známých a kamarádů. Snad nejsou moc naštvaní.“

Mohly jsme je dorazit, litovala Vacenovská

Česká jednička Iveta Vacenovská, která v úvodním souboji s Potaovou proměnila až sedmý setbol, sehrála rozhodující zápas s Tóthovou a k úspěchu ji nepomohl ani vyhraný první set. „Soupeřka se pak chytila servisem a už mě nepustila do tlaku. Veliká škoda, že se nepovedlo celé utkání vyhrát, protože okamžiky, jak dorazit Maďarky tam byly,“ líčila Vacenovská.

Nejvíc naštvaná byla asi Dana Hadačová, která šla za stůl po dvou vyhraných dvouhrách svých krajanek, jenže proti Lovasové neuhrála ani set: „Udělala jsem fůru chyb, vůbec mi to nešlo.“

Reprezentantky pak měly jen pět hodin před večerním zápasem s Běloruskem na to, aby překously zklamání. „Nejlepší bude se o pingpongu teď vůbec nebavit, abychom si vyčistily hlavu,“ říkala Štrbíková.

„Teď už jsme se dostaly do pozice, že už nesmíme prohrát, protože jinak budeme opravdu hodně smutné. Je to hodně o emocích i o typech hráček. Bělorusky jsou zase z úplně jiného testa než Maďarky,“ doplnila Vacenovská.

Tlak publika je obrovský

Týmový bronz obhajující české stolní tenistky se v Ostravě musejí vyrovnat nejen se soupeřkami, ale i s nepoznaným tlakem domácího prostředí. Vždyť evropský šampionát se u nás hrál naposledy před 24 lety, a to nejstarší z nich Štrbíková chodila teprve do první třídy. „Než obavy, to bych spíš hledala pozitiva toho, že hrajeme. Diváci nám super fandili, tak snad to zopakují i večer,“ mínila Vacenovská.

„Uspět doma je vždycky dost těžké. Někomu to prostředí třeba pomůže, jiný ale nezvládne tlak a jeho hra je pak sotva poloviční,“ vyprávěla Marie Hrachová, která na ME v Praze 1986 získala stříbro ve čtyřhře a dokonce zlato s Panským v mixu, který se ale na šampionátech už nehraje. „Už je to zaprášená historie, ale dodnes mi běhá mráz po zádech, jak to bylo krásné,“ usměje se legenda, která i ve 46 letech hraje ligu ve Frýdlantu.

„Už tam ale spíš trénuju mladé.“ Postupující ze skupin se určí na ME během víkendu, od pondělí hrají družstva o umístění a už ve středu kvalifikacemi začínají i dvouhry a čtyřhry, které vyvrcholí finálovým blokem 19. září.

Soutěž družstev na ME ve stolním tenise
Ženy - skupina C: Česko-Maďarsko 2:3 (Vacenovská-Potaová 3:1, Štrbíková-Tóthová 3:1, Hadačová-Lovasová 0:3, Štrbíková-Potaová 1:3, Vacenovská-Tóthová 1:3), Bělorusko-Švédsko 3:1.

Reklama