Hlavní obsah

Štrbíková s Vacenovskou zůstaly na ME ve hře, věří si teď v deblu

OSTRAVA

Dvě ze sedmičky českých žen přečkaly úvodní den soutěží jednotlivců na ostravském Mistrovství Evropy ve stolním tenisu, a to ve dvouhře i čtyrhře. Právě v deblu si Renáta Štrbíková s Ivetou Vacenovskou hodně věří ještě na další postup.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Renata Štrbíková na ME v zápase se Srbkou Erdeljiovou

Článek

„Nechci něco slibovat předem, ale přes anglický pár LeFevreová, Hicksová bychom snad v osmifinále měly přejít a pak už by to byl vlastně zápas o medaili, zřejmě s maďarskou dvojici Tóthová, Potaová a právě těm máme co vracet za ta družstva,“ slibuje Štrbíková, která prošla s velkou podporou hlediště do třetího kola přes Srbku Erdeljiovou, která je v kontinentálním pořadí o tři místa nad ní.

„Od prvního míčku kroutí očima, že ji to nejde, přitom hraje chytře. Na obranářku mě překvapila, že hodně útočila. Snažila jsem se to pak ale pinkat tak, abych ji to nedovolovala. Věřila jsem si, že na ni mohu mít a klíčové bylo uhrát koncovku čtvrtého setu, kde jsem jí utekla ze setbolu,“ líčila Štrbíková, považující postup mezi 32 nejlepších za potvrzení svého postavení v žebříčku. Z dalšího losu ale moc radost neměla. „Třetí kolo proti Hu Melekové z Turecka bude pěkně kruté. Hraje tempo pinec a má ohromně pestré údery,“ doplnila česká reprezentantka.

Iveta Vacenovská se dost nadřela na postup s Bulharkou Remziovou, možná se na ni podepsalo i to, že se už dva dny pere s příznaky nemoci. „Snažila jsem se to ve středu vyležet, ale úplně nejlepší to není,“ připouštěla hráčka, která má pečlivou manikuru v podobě nalakované české vlajky na nehtech. Tak trochu prokletím se pro české hráčky ve dvouhře staly Španělky, neboť na jejich pálkách skončily hned v prvním kole Kateřina Pěnkavová i Martina Smištíková a ve druhém také Dana Hadačová. Stop ve dvouhře přišla i pro dvacetiletou Hanu Matelovou, proti dvanácté hráčce Evropy Silbereisenové uhrála jen set.

V singlu mužů žijí Korbel a Šimončík

Ve čtyřhře mužů se už do osmifinále dostali Dmitrij Prokopcov s Tomášem Konečným a po skvělém obratu s rakouskou dvojící v pěti setech také Petr Korbel s levákem Antonínem Gavlasem. Problémy však nastaly ve dvouhře. Z osmi českých hráčů ve druhém kole postoupili jen dva.

Prokopcova v duelu ukrajinských rodáků zničila vlastní nervozita, Josef Vráblík neuhrál ani set a vypadli také všichni mladí. Čest domácích v mužském singlu tak nakonec zachránil 39letý Korbel proti talentovanému Žmuděnkovi. „Ukrajinec docela měnil úderový rejstřík, chtělo to trpělivě si připravit útok,“ říkal, když porměnil až sedmý mečbol a na adresu příštího soupeřem exmistra světa Rakušana Schlagera prohlásil: „Musím na něj zkusit něco vymyslet.“

Postup zázračným obratem vydřel i Josef Šimončík v duelu se Šibajevem. „Dlouho jsem byl děsně tuhý, nechal se za stolem rozhodit blbostmi a hodně zarputilý Rus se dostal až k mečbolu. Když se mi ho ale povedlo v pátém setu odvrátit, cítil jsem, že už začínám mát navrch a vrací se mi ten správný švih ruky ze soutěže družstev,“ líčil Šimončík, kterého ve třetím kole v pátek ve 13 h čeká 41letý Chorvat Primorac. „Je to nesmírně zkušený hráč, ale já se s ním ještě nikdy nepotkal. Nechám si na něj asi poradit od Korbela,“ uvažoval.

ME ve stolním tenise v Ostravě:
Muži - dvouhra, 2. kolo:
Šimončík (ČR)–Šibajev (Rus.) 4:3, Korbel (ČR)–Žmuděnko (Ukr.) 4:2, Prokopcov (ČR)–Pryščepa (Ukr.) 2:4, Tregler (ČR)–Lebesson (Fr.) 2:4, Gavlas (ČR)–Skačkov (Rus.) 0:4, Širuček (ČR)–Baum (Něm.) 1:4, Konečný (ČR)–Kchu Lej (Ukr.) 0:4, Vráblík (ČR)–Monteiro (Portug.) 0:4. Čtyřhra, 2. kolo: Prokopcov, Konečný–Drinkhall, Knight (Angl.) 3:0, Korbel, Gavlas–Simoner, Habesohn (Rak.) 3:2.
Ženy - dvouhra, 2. kolo:
Vacenovská–Remziová (Bul.) 4:2, Štrbíková (ČR)–Erdeljiová (Srb.) 4:1, Hadačová–Dvoraková (Šp.) 2:4, Matelová–Silbereisenová (Něm.) 1:4. Čtyřhra, 2. kolo: Smištíková, Harabaszová (ČR)–Silbereisenová, Barthelová (Něm.) 1:3, Vacenovská, Štrbíková–Misikonyteová, Karahodžinová (Lit./Běl.) 3:0.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články