Hlavní obsah

Bitva gigantů o zlato nebude, Samsonov vypadl už ve čtvrtfinále

OSTRAVA

K souboji dvou nejlepších stolních tenistů kontinentu, Němce Bolla a Bělorusa Samsonova v nedělním finále ostravského ME nedojde. Trojnásobný evropský šampión Samsonov vypadl už ve čtvrtfinále dvouhry s Bollovým krajanem Baumem. Medaili z mužského singlu mají zaručenou celkem tři Němci a s nimi Rakušan Schlager, přemožitel Petra Korbela ve 3. kole.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto. Stolní tenista Petr Korbel (zády) při utkání s Vladimírem Samsonovem z Běloruska.

Článek

Boll neměl ve čtvrtfinále žádný problém s Francouzem Mattenetem, který o kolo dřív vyřadil posledního českého zástupce ve dvouhře Josefa Šimončíka. Evropská jednička dovolila soupeři uhrát ve čtyřech setech pouhých 22 míčků a ještě neztratila ve dvouhře na ostravských stolech ani set. S postupem se netrápil ani jeho zlatý parťák ze čtyřhry Süss, v semifinále budou s Bollem stát v neděli po poledni za stolem proti sobě.

Naopak obrovské drama spolu svedli Baum se Samsonovem a klíčové zřejmě bylo, že na evropském žebříčku o 21 míst horší Němec dokázal uhrát vypjaté koncovky čtvrtého a pátého setu, v nichž odvracel celkem čtyři setboly běloruského favorita. „Byl jsem za stolem klidnější, trpělivější při výměnách. Na rozdíl od soupeře jsem neměl tolik co ztratit,“ radoval se ze životního výsledku Patrick Baum.

Čtvrtfinále mužské dvouhry nabídlo i veteránský souboj. Osmatřicetiletý Werner Schlager v něm bojoval s téměř o tři roky starším Belgičanem Saivem a ke konci těžil z lepšího fyzického fondu i z pestřejších úderů. „Ještě se mnou musíte počítat,“ sliboval Rakušan, jenž v semifinále narazí na Bauma.

Do finále ženské čtyřhry se nedostaly obhájkyně titulu Rumunky Samaraová s Dodeanovou, ale ani maďarská dvojice, která doslova obrala o medaili Ivetu Vacenovskou s Renátou Štrníkovou v nervydrásajícím pátečním čtvrtfinále. Nizozemská dvojice čínsko-ruského původu může mít z Ostravy už druhé zlato, pokud ve finále dokáže eliminovat herní soulad klubových partnerek Fadějevové s Paskauskieneovou, kterou v neděli čekají navíc i závěrečné zápasy ve dvouhře.

ME ve stolním tenisu v Ostravě

Muži dvouhra, čtvrtfinále: Boll (Něm.)–Mattenet ((Fr.) 4:0 (10, 4, 4, 4), Baum (Něm.)–Samsonov (Běl.) 4:3 (-6, 11, -9, 12, 10, -3, 7), Süss (Něm.)–Crisan (Rum.) 4:1 (4, -9, 5, 9, 6), Schlager (Rak.)–Saive (Belg.) 4:1 (-11, 2, 8, 8, 1).

Ženy čtyřhra, semifinále: Li Ťie, Timinová (Niz.)–Samaraová, Dodeanová (Rum.) 4:3 (-5, 12, -9, 9, -9, 9, 9), Paskauskieneová, Fadějevová (Lit./Rus.)–Tóthová, Potaová (Maď.) 4:1 (9, 10, -9, 9, 13).

Reklama