Hlavní obsah

Boll ve finále krajanů nezaváhal, už má rekordních třináct zlatých medailí z ME

OSTRAVA
Aktualizováno

Dějiny mistrovství Evropy ve stolním tenise neznají úspěšnějšího hráče než je 29letý Němec Timo Boll. V Ostravě získal po družstvech titul i ve dvouhře a čtyřhře a celkem mé své sbírce třináct zlatých evropských medailí. Předstihl tak v historickém pořadí už i legendárního Švéda Waldnera.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Německý stolní tenista Timo Boll byl hlavní hvězdou ME v Ostravě

Článek

„Mám těch titulů opravdu hodně, ale člověk rychle zapomíná, takže chce vyhrávat další,“ smál se Boll po čtvrtém triumfu ve dvouhře. Finálový zápas singlu nabídl po 14 letech souboj krajanů. Proti Bollovi v něm stál 23. hráč Evropy Baum a v duelu dvou stolních tenistů hrajících levou rukou sebral favoritovi jen jeden set.

„Bylo pro mne hodně zvláštní sehrát poslední dvě utkání dvouhry proti spoluhráčům z reprezentace, ale nechtěl jsem ani o kousek uhnout ze směru za titulem. Důležité bylo udržet soustředění. “ říkal Boll, který se už několik měsíců drží v čele evropského pořadí a aktuálně je i druhým hráčem světa.

Mezi ženami je evropskou šampiónkou ve dvouhře 32letá Běloruska Viktorie Pavlovičová, jenž výrazně přispěla i k bronzu družstva. Vyhlášená obranářka převedla v singlových zápasech o medaili, že umí i zaútočit a v bitvě o zlato takto vyzrála i na 28letou čínskou rodačku v rakouských barvách Liu Ťia. „Bylo to hodně o fyzickém fondu, o koncentraci, trpělivosti a úderové přesnosti,“ řekla Pavlovičová, než ji po finále úplně přemohly slzy štěstí.

Rakušanka, která je třetí hráčka kontinentálního pořadí a doma má evropské zlato z dvouhry už z roku 2005, až do finále vyhrála v Ostravě, včetně týmové soutěže, všech svých 12 utkání ve dvouhře. V neděli odpoledne však ani její topspinová taktika nestačila na lepší z běloruských dvojčat, které aktuálně figuruje na 11. příčce evropského žebříčku.

V ženské čtyřhře získala už svůj šestý evropský titul Litevka Rita Paskauskieneová, sázející na souhru s Ruskou Fadějevovou z francouzského angažmá. Navíc k tomu dokázala v Ostravě obhájit bronz z dvouhry. V ní vůbec první pingpongovou medaili pro Turecko získala hráčka čínského původa Hu Meleková, na jejíž pálce skončila ve 3. kole naše Renáta Štrbíková.

ME ve stolním tenisu 2010 v Ostravě
Muži – dvouhra:
semifinále: Boll (Něm.) – Süss (Něm.) 4:1 (11, 5, -2, 5, 9), Baum (Něm.)–Schlager (Rak) 4:3 (11, -6, -7, 9, -4, 1, 4), finále: Boll–Baum 4:1 (9, 7, -7, 7, 9).
Ženy – dvouhra:
semifinále: Vik. Pavlovičová (Běl.)–Hu Meleková (Tur.) 4:2 (10, -11, 7, 5, -9, 9), Liu Ťia (Rak.)–Paskauskieneová (Lit.) 4:1 (6, -8, 5, 8, 9), finále: Pavlovičová–Liu Ťia 4:3 (12, 4, -7, 11, -3, -9, 7).
Čtyřhra, finále:
Paskauskieneová, Fadějevová (Lit./Rus.)–Li Ťie, Timinová (Niz.) 4:0 (7, 9, 4, 9).
Přehled medailistů šampionátu
Muži:
dvouhra: 1. Boll, 2. Baum, 3. Süss (všichni Něm.) a Schlager (Rak.),... 9.-16. Šimončík, 17.-32. Korbel (oba ČR), čtyřhra: 1. Boll, Süss, 2. Sternberg, Groth (Dán.), 3. Lundqvist, Gerrell (Švéd.) a Kchou Lej, Pryščepa (Ukr.),...9.-16. Korbel, Gavlas a Prokopcov, Konečný (všichni ČR), družstva: 1. Německo, 2. Bělorusko, 3. Česko a Francie.
Ženy:
dvouhra: 1. Vik. Pavlovičová (Běl.), 2. Liu Ťia (Rak.), 3. Paskauskieneová (Lit.) a Hu Meleková (Tur.),...17.-32. Štrbíková a Vacenovská (obě ČR), čtyřhra: 1. Paskauskieneová, Fadějevová (Lit/Rus.), 2. Li Ťie, Timinová (Niz.), 3. Samaraová, Dodeanová (Rum.) a Tóthová, Potaová (Maď.), 5.-8. Vacenovská, Štrbíková, družstva: 1. Nizozemsko, 2. Rumunsko, 3. Bělorusko a Polsko, ...9. Česko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články