Hlavní obsah

Berdych, Štěpánek... A dál? Nastanou chudší daviscupová léta

Marek BurkertPrávo

S Radkem Štěpánkem v sestavě si český daviscupový tým zahrál v roce 2008 čtvrtfinále, loni finále a letos semifinále. Až 31letý srdcař ukončí kariéru, nejspíš zase nastanou hubená léta, kdy tenisté pendlovali mezi baráží a prvním kolem. V nejlepším případě.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek v utkání s Tipsarevičem ze Srbska

Článek

„Neustále se říká, jak je síla českýho tenisu obrovská, ale Davis Cup hrajeme pořád jen dva s Berďou,“ říká Štěpánek. „Byl bych nerad, aby to vyznělo tak, že další na to nemají, ale kvalita v těchto velkých zápasech je znát. Tíha leží na nás, tak to je.“

Jan Hájek s Ivo Minářem sice ve čtvrtfinále rozdrtili Chilany, ale jejich žebříčkové postavení je teď nelichotivé. Hájek se krčí na konci první stovky, Minář v půlce druhé. To Francouzi mají v Top 100 jedenáctičlenné zastoupení, Španělů je tam dokonce 13. „I Srbové poslali na kurt čtyři hráče. Síly rozprostřeli. Radek byl po vynikajícím prvním dnu a fantastické čtyřhře v neděli už trochu tuhej,“ viděl z lavičky kapitán Jaroslav Navrátil. Berdych měl zase nejhorší možný itinerář: druhá dvouhra v pátek, sobotní čtyřhra a první zápas v neděli.

Nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil .foto: Právo/Petr Horník

„Tomáš a Radek obětují Davis Cupu poslední tři čtyři roky. Zápasy jsou hodně vyčerpávající, to si nikdo nedokáže představit,“ řekl český kapitán. Hájek s Minářem jsou podle něj v ideálním tenisovém věku, ale na špičku nedosahují. „Když přijdou těžká utkání jako semifinále a finále, tak kvalitu a základnu velkou nemáme. Padne to zase na Berdycha se Štěpánkem.“

Nová generace? Chce to čas

Než doroste další generace talentovaných hráčů, Štěpánek už s velkou pravděpodobností nebude hrát a Berdychovi potáhne na třicet. „Jako se nám minula generace Nováka a Berdycha, tak se mine generace Berdycha a dalších. Máme nadějné kluky, jako jsou Veselý, Pavlásek, Staněk, ale chce to čas. Je jim patnáct sedmnáct roků a jestli se dostanou na kvality daviscupových hráčů, to se teprve uvidí. Ale postupem času budeme rádi za tenisty, kteří se dostanou do první stovky nebo padesátky. Bohužel můžou přijít chudší roky.“ tuší Navrátil.

A musíme u toho doufat, že Štěpánek ještě pár sezón odehraje. „Já výchovu talentů ovlivnit nemůžu. Na to mají hlavy jiní, kteří by s tím měli něco dělat,“ prohlásil český tahoun.

Počet hráčů v Top 100 dvouhry podle zemí (výběr)
13Španělsko
11Francie
9Německo, Argentina
6USA
4Itálie, Rusko
3Česko, Chorvatsko, Kazachstán, Srbsko, Švýcarsko
2Belgie
1Austrálie, Chile, Rakousko, Slovensko, Švédsko, Velká Británie

Reklama