Hlavní obsah

Basketbalistky letí do Karlových Varů, tam se pokusí překvapit Australanky

KARLOVY VARY

Leteckým speciálem z Brna se spolu s dalšími týmy přesouvají do Karlových Varů české basketbalistky. Ve čtvrtek večer mají mít v KV Areně první trénink a v pátek od 18.30 h tam nastoupí ve čtvrtfinále mistrovství světa proti obhájkyním titulu Australankám.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká kapitánka Hana Horáková (vlevo) při vítězném boji s Brazílií

Článek

„Postavíme se proti soupeřkám z absolutně nejvyšší kategorie. Jsme ale mezi nejlepšími osmi týmy světa a to si těžko vybírat protivníka. Rozhodně nesmí vzniknout dojem, že bychom před Austrálii byli předem poražení, tohle družstvo nic takového nikdy nedopustí. Budeme se prát a věříme, že nám diváci hodně pomůžou. Když bude plná hala, měli bychom mít šest tisíc diváků v zádech,“ uvažuje trenér Lubor Blažek.

Hráčkám trochu přišlo líto, že světový šampionát opouští Brno, kde bylo podle slov Ivany Večeřové až neskutečně basketbalové prostředí. „Snad ale strhneme diváky i Karlových Varech, budeme potřebovat jejich podporu,“ věří. „Škoda, že si tu báječnou atmosféru z Brna nemůžeme zabalit sebou,“ říká Eva Vítečková. „Z Brna máme nádherné zážitky, nechceme si to pokazit,“ doplňuje kapitánka Hana Horáková.

Australanky táhne nejlepší hráčka světa

Hráčky si dobře uvědomují sílu soupeřek. „Australský tým tažený nejlepší basketbalistkou světa Jacksonovou je plný skvělých individualit, které výborně brání a umí se krásně uvolnit. Bude to s nimi strašidelně těžké, nic ale předem nevzdáváme,“ tvrdí Vítečková, která patří mezi osm českých pamětnic čtvrtfinálového souboje s Australankami na OH v Pekingu, který skončil naší prohrou 46:79. „Tam jsme od nich dostaly klepec, doma se budeme snažit, aby to bylo trochu jiné.“

Ani Blažkovi nechybí před čtvrtfinále odhodlání: „Družstvo splnilo, co mělo a teď se pokusí něčím překvapit Austrálii. Chceme sázet na defenzivní hru, která nám funguje. To heslo pro obranu jsme si dali na tabuli: Každý vybojovaný míč nese moje jméno.“ Kapitánka Hana Horáková ho doplňuje: „Kdybychom chtěly prohrát, tak nemusíme ani k zápasu nastoupit. Ale určitě to bude nejtěžší zápas na turnaji.“

V případě čtvrtfinálového vítězství, což by byla prvotřídní senzace, by Česko narazilo v sobotním semifinále na vítězky souboje Ruska s Běloruskem, v případě nezdaru s Austrálií budou hrát domácí ženy o 5.-8. místo s poraženým ze zítřejšího rusko-běloruského duelu.

Program pátečního čtvrtfinále v Karlových Varech
13.15 hRusko–Bělorusko
15.30 hUSA–Korea
18.30 hČesko–Austrálie
20.45 hŠpanělsko–Francie

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články