Hlavní obsah

Proč to nevyhrát posedmé, neztrácí Váňa humor před Velkou pardubickou

Pět dnů před dostihem byl v úterý trochu nachlazený a z jízdy po Praze ho rozbolela hlava. Sedmapadesátiletý žokej Josef Váňa přesto neztratil humor a víru, že patří k favoritům jubilejního 120. ročníku Velké pardubické. V neděli bude obhajovat titul s Tiumenem a má šanci na svůj již sedmý triumf. Ale pokud se mu dostih nevydaří, tak to možná bude jeho poslední start.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítěz Velké pardubické Tiumen s žokejem Josefem Váňou

Článek

"Troufám si říci, že takovou vyrovnanost favoritů pár let zpátky nepamatuji," řekl Váňa novinářům na tiskové konferenci. Při otázce, jestli získá sedmý titul, odvětil, že si chce dostih užít. "Možná to bude naposledy, ale jdu do toho s tím, že když motyka vystřelí, tak proč nevyhrát posedmé. Reálné to je a bylo by to nádherné," dodal.

Na noc si dá paralen

Nachlazení by nemělo Váňu o závod připravit. "Dám si na noc paralen a bude to dobré," řekl. A bolení hlavy přejde, až za sebou nechá českou metropoli a vrátí se domů. "V Praze se mi nejezdí dobře. Párkrát mě to rozhodilo a jsem z toho vedle," uvedl Váňa, který se po fyzické stránce cítí podle svých slov lépe než před rokem.

Váňa je především rád, že se Tiumen uzdravil a může dostih absolvovat bez omezení a s reálnou šancí na obhajobu. Kůň měl zlomené kyčelno-křížné spojení. "Je to zranění dost vážné, ale už jsme pár koní měli, kteří byli schopni navázat na původní kariéru. Nebral bych to jako problém a momentálně je v pořádku," konstatoval Váňa.

Velkou pardubickou vyhrál šestkrát v sedle a poslední čtyři ročníky za sebou ovládl i jako trenér. Před Tiumenem vyhrála dvakrát Sixteen a jednou Decent Fellow. Ve stáji se o možném pátém titulu nebaví. "Všichni víme, jaká je konkurence, každý má nazbrojeno," zopakoval Váňa, že z dvacítky koní patří deset k velkým favoritům.

Sixteen už vyměnila srst 

Vedla Tiumena patří k adeptům na výhru opět bělka Sixteen, kterou tradičně pojede Josef Bartoš. Klisna už zvládla problémy, které měla s výměnou srsti. "Je možná huňatější, ale už se začala chovat, jak je před dostihem zvyklá, a hází v kolotoči hrbem," ulevil si Váňa.

Nejvíc se Váňovi v tréninku líbil Juventus. A to tento jedenáctiletý ryzák už mohl být v důchodu. "V lednu se rozhodovalo, jestli odejde na odpočinek, ale jsem rád, že jsem ho nechal v tréninku a ze všech koní vypadal nejlíp," potěšilo Váňu.

Pojede pod vlastní sochou

Jedna věc bude pro Váňu zvláštní. Pojede před vlastní sochou, kterou před tribunu B v Pardubicích instalují před závodem. "Nadšený z toho nejsem, ale jak jsem předeslal, když to někdo zaplatil a udělal, tak já tomu bránit nebudu," řekl Váňa. Sochu ještě neviděl. "Takže se mi nelíbí. Prý mám křivou nohu a to není pravda."

Od loňského triumfu byl o Váňu mnohem větší zájem než po předešlých výhrách. K tomu přispělo i třetí místo v anketě Sportovec roku za minulý rok. Popularitu žokej přijal. "Když na vás řvou lidi v supermarketech, tak to moc příjemné není, ale všichni lidé, kteří ty problémy mají, si na to musí zvyknout," pokrčil Váňa rameny.

Žokej, který 20. října oslaví osmapadesátiny, stále nemá jasno, jak dlouho bude ještě pardubickou jezdit. "Musím překonat toho, co vyhrál v devětapadesáti," vtipkoval Váňa v narážce na Vladimíra Hejmovského, který v roce 1951 vyhrál Velkou pardubickou pouhých devět dnů před šedesátinami. Váňa by ho teoreticky mohl překonat za dva roky, v případě výhry v roce 2012 by byl o tři dny starší.

Teoreticky může Váňa jet naposledy letos, ale také nemusí. Záležet prý bude na výsledku dostihu. "Jezdím na koni a jsem rád, že můžu. Až nebudu moct, tak nepojedu. Kdybych měl dělat ostudu, tak na to nepolezu. Když to tenhle rok zkoním a bude to stát za prd, tak toho můžu nechat, protože si myslím, že mi v tom nic nebrání," řekl.

Reklama

Související témata: