Hlavní obsah

Bratr hokejista lyžaři Koukalovi zlato nepřeje

V roce 2003 vybojoval běžec na lyžích Martin Koukal (32) zlato na mistrovství světa na padesát kilometrů. Vrcholem nadcházející sezóny bude světový šampionát v Norsku, kde... „Se poběží padesátka opět bruslařsky, takže v tom cítím svoji šanci,“ prozradil člen bronzové štafety z olympiády ve Vancouveru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Koukal před odletem do Kanady na olympijské hry

Článek

Na novém kalendáři Dukly jste jedním ze čtyř běžeckých mušketýrů. Jaké bylo fotografování v ateliéru Jana Saudka?

Výborný! Byl jsem u něho už podruhé. Spolupráce s panem Saudkem je pokaždé jiná, i když stejně rychlá. Na mne působí svojí aurou, takže to focení je naprosto pohodové. Užívám si to. Je to taková zábava, při které si i hezky popovídáme a vyjdou z toho vždycky výborné fotografie a skvělý kalendář.

Říkáte, že focení kalendáře je velmi rychlé. Jak jste na tom vy s rychlostí na startu nové sezóny?

Doufám, že stejně dobře jako v minulé sezóně. S rychlostí problém nemám. V přípravě jsem ale hodně zapracoval na vytrvalosti, která nebyla tak perfektní. Kvůli olympiádě jsem se zaměřil hlavně na rychlost a sprinty. Doufám, že se vytrvalostní příprava na závodech projeví pozitivně. Mým cílem bylo dohnat vytrvalostní handicap a nic neztratit na rychlosti.

Saudkův kalendář Dukla 2011 - LEDEN, mušketýři.foto: Jan Saudek

Z olympiády ve Vancouveru jste si přivezl bronz. Je pro vás vzpomínka na závod povzbuzením nebo už ho berete jako krásnou minulost?

Je to minulost. Musím žít budoucností. Vrcholem sezóny bude mistrovství světa v Oslo. Norsko je Mekkou lyžování, tam budou stadióny tradičně vyprodané, tratě obsypané diváky. Je tam fantastická atmosféra, takže tlak na nás běžce bude mnohem větší. Už jen zazávodit si v takové kulise, je obrovský zážitek.

S jakým cílem na šampionát pojedete?

Udělat nějaký dobrý výsledek.

To znamená?

Získat individuální medaili, protože ta poslední z mistrovství světa 2003 ve Val di Fiemme z padesátky je už zaprášená. V Oslo se pojede tato trať také bruslením, což mi sedí, cítím svoji šanci. Udělám maximum pro medaili a nejraději bych samozřejmě zlatou.

Kdy vám začne naostro sezóna?

První závody Světového poháru jsou předposlední listopadový víkend, takže to je ještě relativně daleko.

Do té doby budete už jenom ladit?

Kdepak, čeká nás ještě jedno soustředění na severu, které bude určitě hodně náročné na fyzičku. Budeme taky několik týdnů ve tmě a mrazu.

Martin Koukal na trati sprintu na Strahově.foto: Právo/Milan Malíček

Do Světového poháru půjdete tak říkajíc z tvrdé přípravy?

Samozřejmě bude zaměřena i na ostrý start sezóny, ale to hlavní ladění formy přijde až před mistrovstvím světa. Top forma mi vydrží tak měsíc a v té se musím trefit do šampionátu.

Ostatní závody budete brát jako součást přípravy?

Tak se to říct nedá. Budu se snažit, abych měl po celou sezónu stabilně vysokou výkonnost a z ní pak vyladil top formu na světový šampionát.

Stihl jste se podívat na bratra Petra, který dal nedávno hattrick v dresu hokejistů Pardubic?

Byl jsem u toho. Přijel jsem, tak se bráchovi dařilo, já mu nosím štěstí. Ale má to i zvláštní pravidla. Když získám bronzovou medaili, Pardubice mají titul, to se stalo v roce 2005 i letos. Tak mi říkal, abych zase přivezl bronz.

Lepší medaili vám nepřeje?

Prý je bronz dost dobrý. Říká mi dokonce, že nesmím být lepší, protože když jsem vyhrál titul, Pardubice skončily druhé... Ale to je samozřejmě z legrace.

Jenže on vám to fandění neoplatí...

To ne, protože Petr za mnou v zimě přijet nemůže, pořád hrají. Možná na závody v Liberci se dostane, ale otázkou je, jestli tam po Tour de ski vůbec pojedu. Brácha ale všechno sleduje v televizi, a pak dostávám tvrdé kapky, kde jsem se špatně takticky pohyboval v balíku, kde jsem co měl udělat lépe. Takže on je vlastně můj mentální a taktický kouč.

Reklama