Hlavní obsah

Volejbalistky na MS potrápily Brazílii, ale pátý set prohrály

České volejbalistky prohrály i v druhém utkání na mistrovství světa v Japonsku, olympijským vítězkám z Brazílie ale podlehly až po velkém boji 2:3. Nad vysokým favoritem, který na šampionátu obhajuje stříbro, nečekaně vedly 2:1 na sety, závěr zápasu však nezvládly.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V pátečním úvodním utkání s Nizozemskem podlehly svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera hladce 0:3. Češky se v Hamamacu utkají ještě s Portorikem, Itálií a Keňou, do další části šampionátu postoupí z šestičlenné základní skupiny čtyři týmy.

Jihoameričanky se nestačily divit

Favorizované Jihoameričanky se v úvodní sadě nestačily divit. Jejich soupeřky se překonávaly při obraně v poli, která většinou bývá tradiční brazilskou zbraní, univerzálka Havlíčková si v útoku počínala s velkým přehledem, a především český plachtící servis dělal přihrávajícím hráčkám nevídané problémy.

České volejbalistky nezastavil ani nepříznivý stav 16:18, po oddechovém čase vyrovnaly a koncovku zvládly naprosto bravurně. Chybující Brazilky náhle prohrávaly o tři body a druhý setbol proměnila útokem ze středu sítě blokařka Pastulová.

V druhé sadě se zdálo, že se hra vrací do očekávaných kolejí. Brazilky vedly už 16:7, jenže pak začaly znovu fungovat české bloky i nepříjemné podání, které celkově v utkání vyneslo týmu šest bodů. Mohutná stíhací jízda se zadrhla až za stavu 20:19.

Silově výtečně vybavené Jihoameričanky sice koncovku zvládly, ale dál pod dojmem českého tlaku nikterak nepřipomínaly suverénky posledního olympijského turnaje. Výjimkou nebyly několikabodové české šňůry, při nichž favoritky v žlutých dresech jen zoufale vymýšlely, co hrát.

Až za stavu 23:18 se nervozita přestěhovala na českou polovinu dvorce, brazilský servis ale nakonec reprezentantky dokázaly zkrotit a při druhém setbolu se míč po smeči Havlíčkové odrazil od bloku mimo dosah bránících hráček.

Češky vedly 2:1 na sety, ale stejně jako volejbalistům na nedávném MS v Itálii jim to k výhře nad Brazílií nestačilo. Po nepovedeném vstupu do čtvrté sady sice dokázaly znovu dotáhnout až na rozdíl jediného bodu, ale v závěru byly Brazilky přesnější.

V tie-breaku se český tým držel do stavu 7:7, pak soupeřky utekly na rozhodující čtyřbodový rozdíl. Šanci na zdramatizování vzal Češkám těsný aut po smeči Havelkové, při němž hlavní rozhodčí opravil výrok čárového, více než dvouhodinovou bitvu pak nekompromisně zakončil brazilský trojblok.

MS ve volejbalu žen, 2. kolo základní části:
Skupina A (Tokio):
Kostarika - Alžírsko 3:0 (18, 21, 10), Srbsko - Polsko 3:1 (-19, 25, 24, 22),
Skupina B (Hamamacu):
Česko - Brazílie 2:3 (22, -22, 23, -20, -9), Keňa - Portoriko 0:3 (-20, -23, -19),
Skupina C (Macumoto):
USA - Chorvatsko 3:0 (16, 13, 23), Thajsko - Kazachstán 3:1 (16, 18, -20, 16),
Skupina D (Ósaka):
Rusko - Turecko 3:1 (-25, 22, 11, 17), Dominikánská rep. - Korea 0:3 (-27, -23, -20),

Reklama

Související témata: